Zurčící potůčky mohou být v interiérech nahrazeny vodními stěnami či sloupy, které jsou často doplněny elegantním LED nasvícením. Výrobci vám je většinou zhotoví na míru - vodní stěnou tak můžete například efektivně předělit místnost. Zakoupit se ale dají i nástěnné vodní stěny, které upevníte na zeď jako obraz. Nemusí jít přitom jen o vodu stékající po skle - nabízeny jsou i kombinace s minerálními kameny, které v rámu vytvoří dojem umělecké mozaiky.

Levnějším, a přitom neméně působivým bytovým doplňkem jsou různé pokojové fontánky. Přivítají je zejména alergici, astmatici a vůbec všichni, kdo trpí suchým vzduchem ve vytápěných prostorách. Fontánka totiž zvlhčuje vzduch, a když do ní kápnete pár kapek své oblíbené vůně, celý pokoj navíc příjemně provoní. Pozor jen, do fontánky nesmíte lít žádnou vůni na bázi oleje, mohlo by dojít k zanesení čerpadla.

Když už jsme nakousli čerpadlo, měli bychom se zmínit i o údržbě pokojových fontán, kterou je potřeba provádět zhruba jednou za měsíc. Výrobci doporučují celou fontánku rozebrat a všechny díly vyčistit octem naředěným vodou v poměru 2:1 až 3:1. Čerpadla je nutné čistit i uvnitř sání, kde se nachází rotor. Pokud se vám častá čisticí procedura nezamlouvá, můžete si pořídit přípravek Regiles 2v1 koncentrát, který vodu ve fontánce udrží čistou po delší dobu.

Tvrdá, vápenitá voda se do fontánek vůbec nehodí. Jestliže máte doma tvrdou vodu, do fontánky raději použijte destilovanou. Mějte jen na paměti, že destilovanou vodu ani vodu ošetřenou zvláštními přípravky nesmějí z fontánky upíjet domácí mazlíčci!

Voda v bytě a Feng Shui

Pokojové vodní stěny a fontánky jdou ruku v ruce s čínským učením Feng Shui, jež usiluje o celkovou harmonii obytného prostoru. Doplňují chybějící vodní živel, odplavují stres a zbavují nás bolesti hlavy z únavy. Pokud vodní stěnu nebo fontánku postavíte do jihovýchodní části místnosti, zajistíte tím prý zdraví a prosperitu celé rodiny. Fontánka umístěná na severní straně zase údajně přináší štěstí v kariéře. Neměli byste ji mít ale v ložnici - podle Feng Shui voda do ložnice nepatří.