Abyste své oblečení zachovali dlouho v dobrém stavu, je potřeba se o něj dobře starat, to znamená správně jej prát, sušit a případně žehlit. K tomu nám pomáhají obrázky na cedulkách, kterým se říká piktogramy a které jsou vlastně návodem k péči o oblečení.

Pro lepší přehlednost jsou jednotlivé procesy zastoupené těmito základními tvary:

Vanička: symbol praní

Čtverec: symbol sušení

Žehlička: symbol žehlení

Kroužek: symbol čištění

Trojúhelník: symbol bělení

To nejdůležitější: praní

Že vanička znamená praní prádla, ví asi každý. Číslo ve vaničce symbolizuje maximální teplotu, při které je praní pro daný kus oblečení šetrné. Pokud je ve vaničce ruka, praní v pračce se vůbec nedoporučuje. Takový symbol bývá u velmi citlivého prádla, jako je například kašmír nebo hedvábí.

Jednoduché podtržení pod vaničkou znamená šetrné praní, tedy s pozvolna klesající teplotou máchání a s mírným odstředěním prádla, dvojité podtržení pak určuje velmi šetrné praní, což znamená mírné odstřeďování a rozhodně žádné ruční ždímání. Někde se setkáte s informací, že při dvojitém podtržení je lépe dát do pračky méně prádla, alespoň o třetinu.

Přeškrtnutá vanička znamená zákaz praní prádla v pračce i v ruce. Takový symbol najdete nejčastěji u koženého nebo koženkového oblečení, kde se doporučuje speciální čištění v čistírně oděvů.

Sušení volně, nebo v sušičce?

Nejčastěji na prádle bývá obrázek kolečka uvnitř čtverce, což je symbol pro sušení v sušičce. Přeškrtnutý symbol znamená, že prádlo se sušením v sušičce s největší pravděpodobností poničí (srazí se, zežmolkovatí nebo přijde o některé své speciální vlastnosti). Dvě tečky uvnitř kolečka znamenají standardní sušení na libovolnou teplotu, jedna tečka pak sníženou teplotu, žádná tečka šetrné sušení.

Čtvereček bez kroužku s jednou svislou čárkou uvnitř znamená sušení zavěšením, více čárek znamená, že prádlo necháte zavěšené okapat. Vodorovná čárka ve čtverečku znamená sušení naplocho (například svetry rozložíte na sušák, aby se vám nevytahaly), více vodorovných čárek pak opět znamená okapání prádla naplocho.

Žehlení ano, nebo ne?

Symbol žehličky je naprosto jasný a je potřeba se řídit hlavně počtem teček uvnitř obrázku. Platí, že čím více teček, tím vyšší teplotu si můžete dovolit, tedy tři tečky: 200 °C, dvě tečky: 150 °C, jedna tečka: 110 °C a velmi opatrně s napařováním. Přeškrtnutá žehlička opět znamená, že žehlení se pro toto prádlo nedoporučuje.

Čištění nás nezajímá?

Kolečko s různým písmenem uvnitř symbolizuje chemické čištění prádla. Většinou je tato informace důležitá pro specializované čistírny, doma jí obvykle pozornost nevěnujeme, pokud prádlo sami nečistíme.

Písmeno F je základem a znamená standardní postup chemického čištění (tzn. použití trifluortrichlorethanu a těžkého benzinu), ovšem bez použití rozpouštědla. Značka P umožňuje používat určitá rozpouštědla (např. tetrachlorethen, monofluortrichlormethan), písmeno A rozšiřuje tuto řadu o trichlorethen. W je značka pouze pro mokré čištění.

Přeškrtnutá značka znamená zákaz čištění jako takového, přeškrtnuté W symbolizuje zákaz mokrého čištění. Čím více linek podtrhuje danou značku, tím šetrněji by mělo čištění probíhat.

A co bělení?

Prázdný trojúhelník znamená, že prádlo můžete bez obav bělit pomocí přípravků obsahujících chlór. Přeškrtnutý trojúhelník je opět zákazem pro bělení. Vyšrafovaný trojúhelník umožňuje bělit jenom za pomoci oxygenových bělidel.

Piktogramů se nebojte. Využijte je!

Piktogramy by pro vás neměly být žádným strašákem, naopak vám pomohou, aby vaše prádlo zůstalo dlouho pěkné, aby si udrželo barvy a tvar.

K tomu vám pomáhají i sami výrobci praček a sušiček, protože moderní přístroje často bývají již vybaveny speciálními programy, jako například ruční praní pro citlivé materiály, šetrné sušení vlny a hedvábí, speciální program pro praní funkčního prádla apod.

Je prokázáno, že lidé často nechtějí číst návody k použití pračky a sušičky, najdou si dva tři programy, které standardně používají, a to je škoda. Právě využitím těchto speciálních programů můžete prodloužit životnost svého oblečení i o několik let.