Vázy jsou doplňkem, který je nejen praktický, ale samy o sobě působí dekorativně, udávají vašemu domovu tón, styl a třeba i jistou dávku luxusu. Můžete zvolit klasické stojící, ať už menší na stole, či skříňce, velké vázy stojící na zemi, nebo třeba nástěnné. Hodí se nejen pro čerstvé řezané květiny, ale i pro sušené dekorace nebo například mušle a kamínky, které vám budou připomínkou letní dovolené u moře.

Sklo, porcelán a keramika nejsou všechno

Volbu materiálu, ze kterého je váza zhotovena, přizpůsobte vybavení interiéru, aby se v něm dobře vyjímala. Klasické skleněné či keramické vázy se hodí vždycky, pozor však na tvar a případně ornamenty. Ve střídmě vybaveném bytě dejte přednost jednoduchým tvarům bez „kudrlinek“, naopak v domě bohéma se hodí i ten nejvýstřednější tvar. Porcelánové vázy plné ornamentů jsou krásným doplňkem domova, často připomínají domácnost našich babiček, ale určitě se nehodí do minimalisticky zařízených bytů. Do bytů zařízených venkovským stylem však budou dokonalým doplňkem.

Moderními trendy jsou i vázy vyrobené z kamene, speciálně upraveného dřeva, ratanu, teaku nebo surového betonu. Velmi půvabné jsou i vázy celokovové nebo vyrobené z kombinace kovu a skla.

Najděte jí důstojné místo

Menší vázy se určitě budou skvěle vyjímat na jídelním či konferenčním stole, na komodách a policích, na baru nebo například na pianu, pokud ho doma vlastníte. Rozhodně takovou vázu nestavte na zem, její půvab by nevynikl. Na vyplnění rohů jsou ideální vysoké štíhlé vázy, naopak do prostoru můžete zvolit velké široké vázy, které ihned upoutají pozornost hostů a také je u nich menší riziko, že je někdo přehlédne a rozbije. Vázy stojící na zemi jsou skvělé pro různé sušené dekorace, případně umělé květiny či kombinaci kamínků a do nich nahoře zapuštěných rostlin.

Velmi populárními se staly i vázy zavěšené na zdi, protože šetří místo a navíc skvěle vypadají. Máte-li vázu postavenou na polici nebo v nice, zkuste za ni nainstalovat jemné světlo, které vázu nasvítí a pomůže vytvořit intimní příjemnou atmosféru.

Také tvary hrají roli

Tytam jsou doby, kdy jste v obchodech našli pouze omezený sortiment klasických tvarů, nyní můžete vybírat z tvarů oválných, kulatých, kuželovitých, hranatých, ale také úplně extravagantních. Vaše váza může vypadat, jako byste ji přinesli z barokního zámku, ale zrovna tak, jako by vám na ni návrh udělal sám Pablo Picasso. Pokud si chcete pořídit opravdu designový kousek a nevadí vám větší investice, navštivte různá designová studia nebo weby.

Zvláštní aranžmá vytvoříte také tím, že seskupíte několik váziček dohromady. Vypadá to velmi efektně, jen dejte pozor, aby měly vždy nějaký spojovací prvek, ať už materiál, nebo tvar, či barvu.