Hliník je lehký, ale škodí zdraví, teflon dobře vede teplo, ale ovlivňuje chuť potravin, litina je ověřená klasika, ale zase je moc těžká. Opravdu je to tak jednoduché? V našem miniseriálu se podíváme na jednotlivé materiály a ukážeme si jejich výhody a nevýhody.

Litinové nádobí

Už naše babičky měly litinové nádobí velmi rády, protože se v něm skvěle vaří. Proč? Jednak je litinové nádobí téměř nezničitelné, jednak je poměrně dobrým vodičem tepla, a v neposlední řadě je celkem úsporné na energii. Litina je čisté železo s vysokým procentem uhlíku, a proto nádobí z něj je tvarově stálé a také přirozeně magnetické, takže jej můžete použít i na indukční varné desky. Můžete v něm i péct (kromě kousků s dřevěnými či plastovými úchyty může do trouby všechno litinové nádobí). Vzhledem ke svým vodivým vlastnostem je velmi oblíbené, protože teplo vede rovnoměrně, a nehrozí tedy riziko vzniku studených míst (například ve velkých pánvích či pekáčích), a tím pádem nerovnoměrného pečení či vaření.

Litinové nádobí není úplně nejlevnější, což vyplývá z toho, že jeho výroba není masová. Nádobí se vyrábí odléváním do forem, nikoli jen vytlačením do plechu, proto neexistují jeho levné varianty. Ale mít doma jeden, dva kousky takového nádobí se určitě hodí a jeho skvělé vlastnosti jistě velmi oceníte.

Nevýhodou litinového nádobí je jeho hmotnost. Litina je velmi těžká, takže i manipulace s takovým nádobím není úplně snadná a může to být i problém například, pokud jste zvyklí dávat nádobí v hrncích do ledničky. Ale lidé, kteří v litině vaří, si na tuto jeho nevýhodu již zvykli.

U litinového nádobí platí, že čím je starší a opotřebovanější, tím lépe se v něm vaří. Proč to tak je? Na trhu existuje nádobí ze surové litiny, bez povrchové úpravy, a potom nádobí smaltované.

Surová litina je náchylná k oxidaci, to znamená k rezivění, a je tedy třeba toto nádobí často používat. Během používání se na povrchu vytvoří přirozená nepřilnavá vrstva, proto po čase můžete v takovém nádobí vařit téměř bez tuku. Další výhodou je, že se v takovém nádobí téměř nic nepřichytí a nepřipeče. Údržba nádobí je proto velmi jednoduchá, stačí použít jen houbičku, případně kartáček na nádobí. Surová litina nepatří do myčky, protože mycí soli by mohly povrch poničit. Rovněž se nehodí k ukládání potravin v ledničce, protože vlhko z ledničky podporuje proces oxidace.

Smaltovaná litina má stejně vodivé a akumulační vlastnosti jako surová litina, smaltový povrch je velmi odolný, takže takové nádobí můžete dát do ledničky i do myčky, mycí soli ani vlhko a kyseliny z potravin v ledničce jej neponičí. Povrch je odolný proti poškrábání.

Příští díl: Výhody a nevýhody keramického nádobí