Miniseriál o nádobí. Jaký materiál je nejlepší? 2. díl – keramika a sklo

Miniseriál o nádobí. Jaký materiál je nejlepší? 2. díl – keramika a sklo

Autor:

Zdroj: Shutterstock.com

Dokupujete hrnce nebo pánve do kuchyně, nebo jste si pořídili novou varnou desku, na které to vaše stávající nádobí nemůžete používat? Který materiál je na vaření nejlepší? Co je zdravé a co ne?

Hliník je lehký, ale škodí zdraví, teflon dobře vede teplo, ale ovlivňuje chuť potravin, litina je ověřená klasika, ale zase je moc těžká. Opravdu je to tak jednoduché? V našem miniseriálu se podíváme na jednotlivé materiály a ukážeme si jejich výhody a nevýhody.

Miniseriál o nádobí. Jaký materiál je nejlepší? 2. díl – keramika a sklo

Zdroj: Shutterstock.com

Keramické nádobí

Keramika je velmi oblíbený materiál, a to jednak proto, že je rezistentní vůči pachům, které by se přenášely z nádobí do jídla, kvůli své dlouhé životnosti, odolnému a nepřilnavému povrchu, který zaručuje, že se jídlo nepřipaluje, ale také pro svou snadnou údržbu a v neposlední řadě i pro designový vzhled. Jídlo připravené v keramické míse či pánvi vypadá samo o sobě velmi esteticky.

Nádobí, které seženete v obchodech, můžeme rozdělit do dvou skupin: celokeramické (sem patří například zapékací misky) a nádobí, které má pouze keramický vnitřní povrch. Jeho výhodou oproti celokeramickému je to, že jej lze používat i na běžné vaření na varných deskách, včetně indukčních.

Miniseriál o nádobí. Jaký materiál je nejlepší? 2. díl – keramika a sklo

Zdroj: Shutterstock.com

Na rozdíl například od litinového nádobí nelze na keramickém nádobí vařit zcela bez tuku či vody, je třeba jej sem tam vymazávat, i tak ale není nezbytné používat velké množství tuku, proto můžeme na keramice vařit zdravě.

Údržba keramického nádobí je rovněž poměrně jednoduchá, většinou stačí vlhký hadřík nebo houbička, u připečených míst můžete použít například vidličku nebo lžíci na seškrábnutí, ale rozhodně nedoporučujeme používat nůž nebo jiný ostrý předmět, který by mohl povrch poškrábat. Také pomůže, necháte-li nádobí například přes noc odmočit, připáleniny půjdou snáze odstranit.

Miniseriál o nádobí. Jaký materiál je nejlepší? 2. díl – keramika a sklo

Zdroj: Shutterstock.com

Skleněné nádobí

Sklo, které se používá pro zapékací mísy, pekáče nebo i konvice, je varné sklo, tedy směs bóru a křemíku nebo bóru a silikátu. Je velmi tvrdé, chemicky odolné a můžete jej vystavit vysokým teplotám. Stejně jako u keramického nádobí je i u skleněného jeho výhodou snadná údržba (můžete jej mýt i v myčce), rezistence proti pachům a estetický vzhled. Rovněž jeho cena je poměrně příznivá.

Miniseriál o nádobí. Jaký materiál je nejlepší? 2. díl – keramika a sklo

Zdroj: Shutterstock.com

Skleněné nádobí můžete využívat nejen pro samotné pečení či vaření, ale můžete v něm jídlo i servírovat a také jej skladovat například v ledničce nebo mrazničce. Na co je třeba dát pozor u skleněného nádobí, je fakt, že velmi dlouho drží teplo, proto je nutné jej ochlazovat postupně. Rychlé zchlazení by vedlo k prasknutí materiálu.

Miniseriál o nádobí. Jaký materiál je nejlepší? 2. díl – keramika a sklo

Zdroj: Shutterstock.com

Příští díl: Výhody a nevýhody nerezového nádobí

Komentáře

Načítám komentáře...