1. Nepřetápět

Zatímco peřiny na zimu uvítáme hřejivé, teplota vzduchu v ložnici by měla být o 2 až 4 stupně nižší než v obýváku. Obecně se doporučuje spát při teplotách mezi 17 °C-19 °C, v přetopeném a suchém pokoji se vám bude špatně dýchat. Někdo je ovšem zmrzlík a vyžaduje v ložnici teplotu vyšší, časté jsou i partnerské boje o regulátor topení. Když už tedy z jakéhokoli důvodu topit méně nemůžete nebo nechcete, alespoň využijte odpařovače a zvlhčujte vzduch, co to dá.

2. Větrat

Spát v mrazivém průvanu asi nebude vyhovovat nikomu, nicméně vydýchaný vzduch v ložnici může být stejně tak nepříjemný. Pravidelnou výměnou vzduchu navíc předcházíte vzniku plísní. Větrat stačí v zimě jen krátce - asi 4 až 6 minut, ale zato intenzivně a pravidelně. Otevřenou ventilačkou si nepomůžete, otvor není dostatečně velký na celkové vyvětrání a jen tudy zbytečně uniká teplo. Pokud jste celý den pryč a nemůžete větrat i přes den, otevřete okna na 5 minut ráno a potom ještě jednou večer před spaním.

3. Povlečení

Na zimu se hodí zcela jiné materiály povlečení, než jaké nás chladily v létě. Potřebujeme něco hřejivého už jen na omak. Velké oblibě se v současné době těší mikroflanel a mikroplyš. Mikroplyšové povlečení je tvořeno hustými krátkými chloupky a na dotek připomíná jemnou plyšovou hračku. O stupínek výše je pak mikroflanel, který je ještě jemnější a hladší. Oba materiály vás skvěle zahřejí a nemusíte je žehlit. Vzdávat se ale nemusíte ani saténu, pokud jde o satén vyrobený z bavlněné příze. Ten dokáže v létě chladit a v zimě hřát. Naopak satén polyesterový je vhodný spíš jen na léto, v chladných měsících bude pořád studený. Samozřejmě nic nezkazíte klasickou bavlnou.

4. Teplo pod nohama

Shodit ze sebe po ránu tu krásně vyhřátou deku vyžaduje kousek sebeovládání. Ale vkročit bosou nohou na studenou podlahu je ještě horší. U postele proto mějte měkký kobereček a někde poblíž také hřejivé papuče. A pokud se držíte doporučení odborníků a vytápíte ložnici jen na 17 °C-19 °C, mějte také po ruce teplý svetr nebo župan. Ranní cesta do koupelny bude snesitelnější.

5. Osvětlení

Světlo nám v zimě hodně chybí, ale zrovna v ložnici uvítáme intimnější atmosféru. Centrální svítidlo by nám nemělo svítit do očí, když ležíme v posteli - jeho světlo by mělo být plynule rozprostřeno po celém prostoru. Vhodná jsou přisazená stropní svítidla, která se instalují do podhledu. Do ložnice se hodí pořídit stmívací vypínač, jímž navolíte intenzitu světla podle nálady a potřeby. Zář z televize nebo počítače bude na spánek působit naprosto rušivě; jestliže se bez televize v ložnici neobejdete, nezapomínejte ji večer nastavovat, aby se v určitou hodinu sama vypnula, pro případ, že u ní tvrdě usnete.