Hliník je lehký, ale škodí zdraví, teflon dobře vede teplo, ale ovlivňuje chuť potravin, litina je ověřená klasika, ale zase je moc těžká. Opravdu je to tak jednoduché? V našem miniseriálu se podíváme na jednotlivé materiály a ukážeme si jejich výhody a nevýhody.

Nerezové nádobí

Jedná se o materiál, který je podle statistik v našich domácnostech využíván nejčastěji a patří k nejoblíbenějším, a to z mnoha důvodů: Asi ten nejdůležitější je jeho příznivá cena a zároveň dobrá kvalita. V obchodech často koupíte celou sadu nerezového nádobí za cenu jednoho litinového nebo titanového hrnce, což je dáno tím, že nerezové nádobí se vyrábí vytlačováním z plechu ve formách, proto jej lze vyrábět ve velkém množství, a ceny se tedy pohybují v rozumných mezích. Nerezové nádobí je dostatečně tvrdé a odolné proti poškození, díky tzv. sendvičovému dnu (to je minimálně třívrstvé, střídá se ocel, hliník a opět ocel) rovnoměrně vede teplo a navíc je odolné proti korozi a dobře se udržuje.

Když se na trhu začaly prodávat indukční varné desky, vznikla s tím samozřejmě poptávka i po vhodném nádobí a dnes není problém sehnat téměř od kteréhokoli výrobce sadu nerez nádobí vhodnou pro jakýkoli typ varné desky, včetně právě indukčních. Mezi nejoblíbenější kusy nádobí z nerezu patří tlakové hrnce a zatím nic nenaznačuje, že by se tento trend měl nějak změnit.

Dalšími výhodami nerezového nádobí jsou i jeho téměř neomezená životnost, možnost umývat ho v myčce na nádobí, a pokud nemá nějaké speciální rukojeti, můžete ho dát i do trouby, protože dobře snáší vysoké teploty. Když se vám náhodou podaří nádobí nějak poškrábat, nemá to žádný vliv na jeho funkčnost.

Abychom byli spravedliví, i nerez má své nevýhody. Jídlo na něm připravované má větší tendence připalovat se než např. na keramice nebo smaltu, je tedy větší potřeba jej podlévat nebo použít větší množství oleje, což můžou zastánci zdravého vaření kritizovat. Pokud v tomto nádobí skladujete například v ledničce potraviny nebo nádobí myjete v myčce, mohou se na něm časem vytvořit matné skvrny.

Nejnáročnější k používání jsou nerezové pánve, protože vyžadují opravdu vysokou teplotu, takže stačí i jen chvilka nepozornosti a jídlo se hned připálí. To je důvod, proč nerezové pánve používají lidé v domácnostech málokdy a raději dají přednost keramickým, teflonovým nebo smaltovaným pánvím.

Nerezové nádobí má ze všech kovů v kuchyni používaných nejnižší vodivost, proto se k dosažení požadované teploty při vaření spotřebuje mnohem více energie než u jiných kovů, a proto se jeho používání může časem prodražit. Nicméně jeho výhod je tolik, že se nemusíme obávat, že by toto nádobí z našich kuchyní zmizelo.