Na současných výstavách evropského bytového designu je vidět, že se do interiérů vracejí barvy. Vkusný kusový koberec představuje nejrychlejší způsob, jak barevnou jednotvárnost pokoje jedním šmahem rozbít. Dneska přitom už nejste omezeni na klasiku s ornamenty, koberce jsou dostupné v nepřeberném množství zajímavých abstraktních vzorů. Se vzory opatrně, pokud pokládáte celoplošný koberec. Pokud ale hledáte jen doplněk v podobě koberce kusového, fantazii se meze nekladou.

Co se týče materiálů, máme tendenci pořizovat všechno přírodní. Za koberec z pravé vlny, bavlny, nebo dokonce hedvábí si ovšem pěkně připlatíme. Hedvábné ruční dílo dovezené přímo z Orientu si asi raději pověsíte na zeď a budete ho chránit skleněnou deskou i zvláštním pojištěním – takové kousky stojí klidně i přes 100 tisíc korun. Na druhé straně přírodní vlna je ještě docela cenově dostupná a neprohloupíte s ní, neboť se pyšní dlouhou životností i pružností. Její vlákno se po vysávání opět narovná, i když ho předtím zatěžoval nábytek.

Ze syntetických materiálů se v domácnostech uplatňují koberce z polyesteru a polyakrylátu. Oba materiály se poměrně dobře udržují, mívají dlouhou životnost a barvy na nich drží dlouho. Dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti má polyamid (nylon), jehož vlákna se dobře narovnávají, takže snese i vyšší zátěž. Polyamidové koberce jsou proto vhodné například do dětského pokoje, kde se hodně běhá a dupe.

Akryl je umělý materiál nahrazující drahou vlnu. Akrylové vlákno je odolné vůči nečistotám, plísním i molům a dobře ho snášejí i alergici. Koberce z akrylu jsou příjemné na dotek a nabízejí se v pestré paletě barev, jen musíte počítat s nižší životností.

Koberec a alergie

Někdo koberce odmítá z důvodu, že se v nich drží prach a roztoči. Novodobé výzkumy nicméně ukazují, že je pro alergika lepší, když se alergeny drží ve vlasech koberce, než když se nemají kde usadit. Pokud šlapete na tvrdou podlahu, alergeny se zvednou a rozvíří ve vzduchu. Jestliže chodíte po koberci, alergeny zůstávají přichyceny k jeho vláknům a odstraní se vysáváním. Na trhu jsou mimo to dostupné i speciálně testované koberce pro alergiky – poznáte je podle značky TÜV – Siegel: „Für Allergiker geeignet“. Obecně se ale nemusíte bát třeba již zmíněného akrylu, a dokonce ani jiných materiálů, budete-li pravidelně vysávat.