Životnost žárovek je neskutečné téma, nad kterým budete debatovat dlouhé a dlouhé hodiny jak s kamarády v hospodě, tak i s odborníky v rámci práce. Klasická wolframová žárovka vydrží podle standardních údajů asi 1000 hodin. Zde jde o čas čistě svícení do doby, než praskne. Kdo však doma má ještě staré žárovky třeba z padesátých let, ten ví, že tyto žárovky jsou prakticky nezničitelné. Silná wolframová vlákna vydrží neskutečně mnoho. Bohužel mají také silný odpor a vysokou tepelnou ztrátu.

Jak je to s životností moderních zářivek a LED diod? Tak to je složitější problematika. Jde totiž o to, že srovnáváme nesrovnatelné. Například u LED diod je životnost dána tím, za jakou dobu se sníží svítivost diody na 70 % původní hodnoty. K životnosti také musíme připočítat životnost pro sepnutí a máme z toho guláš. Podívejte se na základní tabulku, která vám hrubě označí životnost jednotlivých osvětlovacích zdrojů.

Životnost osvětlovacích zdrojů

Klasická žárovka 1 000 h

Moderní halogenová žárovka 2 000–3 000 h

Kompaktní zářivka 10 000–20 000 h

LED až 45 000 h

Životnost ale u každého druhu je závislá na mnoha dalších faktorech. Třeba u kompaktních zářivek a LED žárovek jde hodně o elektroniku, která je ovládá. A ta je dost náchylná na různé výkyvy.

Opět si vezměme jako příklad LED žárovky. Jejich konstrukce je silně závislá na přepěťových špičkách. Může se tedy stát, že si v koupelně zapnete fén, ten zajiskří, vznikne přepětí, které vyhodí pojistky. Jenže rychlost, s jakou se přepětí šíří rozvody, je výrazně vyšší než rychlost rozepnutí jističe. Standardní přístroje tyto výkyvy dokážou zvládnout, ne tolik LED žárovka. Ji může přepětí zcela zničit.

Stejně tak jsou LED diody náchylné i na opačný extrém. Ve chvíli, kdy do systému zařadíte nějaký silnější odpor (spotřebič s velkým odběrem proudu), pohasnou vám světla. Pokud není diodová žárovka speciální stmívací, nedělá jí to dobře. Stejně tak i ztracené proudy ve vedení apod. dokážou snížit životnost takového světla. LED světlo je navíc velmi náchylné na chlazení. Například při teplotě 85 °C je životnost žárovky asi šestkrát nižší než při 55 °C.

Takže nespoléhejte na to, že si dnes koupíte diodovou žárovku a v důchodu s ní budete ještě svítit. Přesto se každý posun k energeticky úspornějším žárovkám citelně promítne na úsporách za osvětlení. O tom ale na závěr.

Co tedy hledat?

Na krabičce každé žárovky jsou pro váz důležitá dvě pole. Na přední straně musí být dle zákona tyto informace:

  • Příkon žárovky (také srovnání, jaký druh klasické wolframové žárovky nahrazuje)
  • Světelný tok v lumenech
  • Životnost světelného zdroje v hodinách, může být srovnáno i s klasickou žárovkou. Někdy se udává i životnost světelného zdroje v letech, vypočtených na základě průměrného denního provozu 2,7 hodiny.
  • Počet spínacích cyklů do selhání
  • Informace, zda je žárovka stmívací
  • Použití rtuti
  • Typ patice Může zde také být:
  • Rychlost náběhu do plného výkonu
  • Napěťový a frekvenční rozsah
  • Chromatičnost
  • Slovní označení teploty světla

Evropská unie pak navíc zavedla u osvětlovacích zdrojů a také u svítidel energetické štítky. Ty se vzhledem podobají novým štítkům pro chladničky, pračky apod. Obsahují ale mnohem méně informací: pouze jméno výrobce, model světelného zdroje a přiřazují známou energetickou třídu, a to od E do A++. Musí zde být také uvedena spotřeba energie pro tisíc hodin provozu.

Pozor! Nepleťte si tento štítek se štítkem na lampičce nebo lustru. Ten vás musí informovat o energetické náročnosti provozu (čili se kterými světelnými zdroji může svítidlo pracovat) a jaká je energetická třída světelného zdroje použitého při prodeji svítidla. Vy ovšem můžete daný světelný zdroj většinou vyměnit, takže tato informace není až tak směrodatná.

Stojí moc, ušetří ještě víc

Pojďme si spočítat jednoduchý příklad.

Klasická wolframová žárovka s příkonem 60 W spotřebuje tedy za hodinu 0,06 kWh. Při ceně tarifu (ten může být různý podle dodavatele energie) 4,50 Kč za kWh tedy vyjde jedna hodina provozu žárovky na 0,27 Kč. Při dříve probírané životnosti žárovky 1000 h je to 270 korun. Když budeme předpokládat, že žárovka svítí tři hodiny denně, pak konec životnosti žárovky bude za 333 dní.

Nahraďme ji nyní LED žárovkou o srovnatelném světelném toku. To znamená příkon 9 W. Stejným výpočtem dojdeme k ceně 40,50 Kč za tisíc hodin.

Porovnat musíme ale také cenu. I když je jejich prodej v EU už zakázaný, výrobci klasické wolframové žárovky obcházejí toto nařízení zařazením do kategorie „tepelných zdrojů“. Dnes tedy můžeme takovou žárovku koupit za přibližně 30 Kč. Srovnatelnou LED žárovku dnes můžeme koupit za přibližně 200 Kč, pokud budeme chtít náhradu nerozeznatelnou od klasické žárovky (všesměrová, průsvitná, retro design), dostaneme se řekněme na 300 Kč. I s dražší verzí tak za jediný rok srovnáte dražší pořizovací cenu LED žárovky a dál už jen budete šetřit.