Voňavé ozdoby z citrusů jsou pestré, půvabné a kromě toho nádherně voní, takže doma už určitě nebudete potřebovat žádné další osvěžovače vzduchu. Jak se dají citrusové plody využít?

Nádherná dekorace na stůl

Pomeranče, citrony, mandarinky i grepy můžete báječně využít v kombinaci s kořením, nejlépe s hřebíčkem či hvězdičkami badyánu. Pomocí hřebíčků můžete do citrusů tvarovat různé motivy, od srdíček přes kytičky, čísla či mřížky. Tento způsob dekorace milují především děti, které mohou zapojit svoji fantazii a vytvořit na ovoci různé obrazce.

Nezapomeňte na prostírání

Na slavnostní stůl nebo na štědrovečerní talíře můžete připravit ozdobičky například z kumkvatů. Jejich výhodou je, že jsou malé, můžete je tedy nechat v celku, a posypat jimi ubrus či je společně s kousky skořice nebo malými větvičkami jehličnanů položit na sváteční talíře. Vůně jehličí a citrusů dodá sváteční tabuli ten pravý šmrnc.

Se sušenými plody můžete kouzlit

Velké množství dekorací můžete vytvořit, pokud si nasušíte plátky citrusů. Je třeba, aby plátky, když je budete krájet, měly zhruba 2-3mm šířku. Pak budete mít jistotu, že se vám po usušení nepolámou. Můžete využít světlé citrony, oranžové pomeranče a červené grepy, společně vytvoří skvělé barevné kompozice.

Plátky ovoce můžete například pouze s kořením položit na misky či talíře a nechat stát na stole nebo komodě. Jednoduché, ale efektní a voňavé aranžmá.

Ovoce ale také můžete připevnit na věnce na dveře, nebo pokud jste ještě nestihli vyrobit adventní věnec, můžete je použít i na něj.

Oblíbenou ozdobou jsou řetězy z citrusů, skořice, šišek a například bobkového listu. Jednotlivé komponenty navlékáte na provaz, nejlépe jutový nebo lýkový, délku si zvolíte podle toho, kam chcete řetězy pověsit. Můžete jimi ozdobit i vánoční stromeček. Plátky ovoce můžete také použít jako ozdoby na stromeček, pokud je uvážete po jedné na provázek nebo stuhu. Pro větší originalitu můžete doprostřed každého plátku pomocí tavné pistole přilepit badyánovou hvězdičku nebo pár hřebíčků.

Něco na mlsání

Pokud vám zbyly nějaké bio pomeranče či citrony, můžete jejich kůru použít a pomocí krystalového cukru z ní vytvořit kandovanou pochoutku. Zabalte ji do hezkých dekorativních skleniček, ozdobte stuhou a máte skvělý jedlý dárek.

Pro další inspiraci navštivte naši fotogalerii a třeba vás napadne ještě spousta možností, jaké voňavé citrusové dekorace by se hodily pro váš domov.