Původně to byla záležitost kutilů. Někde sehnali několik vyřazených palet, pěkně je natřeli a pak z nich něco vyrobili. Třeba konferenční stolek, zahradní soupravu nebo i postel. Byl to skvělý nápad, dobře to vypadalo, měli to v podstatě zadarmo, a ještě navíc se mohli pyšnit, že to stloukli vlastníma rukama. Když ale svá díla vystavili na sociálních sítích a celý svět to chtěl po nich zopakovat, objevil se zásadní problém - něco jako "vyřazené palety" totiž neexistuje. Vyřazené palety budou v podstatě už rozpadlé a nepoužitelné. Ti, co sehnali pěkné palety zadarmo, měli nejspíš známého u nějaké přepravní společnosti, která si nevšimla, že jich pár ve skladu chybí. A takhle se to ovšem nedělá.

Představa, že napomůžeme ekologii, když zužitkujeme palety, které by jinak přepravci vyhodili, je tedy mylná, palety se obvykle používají až do rozpadnutí. Zadarmo nám je také nikdo nedá, jejich cena se pohybuje zhruba mezi 200 Kč a 400 Kč za kus, záleží na velikosti palety i jejím stavu. U nás jsou k výrobě nábytku využívané především tzv. europalety, které jsou náležitě otestovány a označeny. Díky označení poznáme, jakou úpravou paleta prošla a zda je vhodná pro použití v domácnosti.

Bez obav můžeme sáhnout po paletě označené kódem HT (Heat Treatment) nebo DB (Debarked), naopak paleta s označením MB bude zdraví škodlivá, neboť byla ošetřena nebezpečným metylbromidem. Při nákupu palet z druhé ruky byste se měli také informovat, jaké zboží palety převážely. U potravin, léků nebo chemikálií je riziko, že byly kontaminovány bakteriemi či chemickými látkami.

Obliba paletového nábytku způsobila, že ho dnes vyrábějí i profesionálové. Ceny se ale od běžného nábytku výrazně neliší, například konferenční stolek složený ze čtyř bedýnek, podložky a koleček je v jednom internetovém obchodě nabízen za 3 750 Kč. To už nezní jako součást studentského bydlení à la udělej si sám. Palety k výrobě nábytku tak zůstávají spíš hračkou pro kutily. Jednoduše se s nimi pracuje a lidová fantazie je nezměrná... zkrátka a dobře, když si takový kus nábytku vyrobíte sami, můžete ho skutečně považovat za levně pořízený originál. Na druhé straně najdete i firmy, které jsou schopné z palet vytvořit opravdu vkusná díla. To už se ke slovu dostává i kvalitní polstrování a další úpravy. Takový nábytek pak může konkurovat jinému i vzhledem, a v tom případě už bude stát za investici.