Bílá je také letošním vánočním trendem, kromě fialové a klasické červené. Pro mnoho z nás je bílá barvou chladu a zimy, ale je to také barva elegance a čistoty. Pokud ji vhodně doplníte například zlatou čí stříbrnou, vytvoříte dokonalé luxusní aranžmá. Chcete-li zachovat teplejší nádech vaší výzdoby, zkombinujte bílou barvu s přírodními materiály, jako jsou dřevo, koření a ovoce (i v jeho sušené podobě), nebo doplňte bílé dekorace světelnými řetězy.

V severském stylu

Interiéry i dekorace laděné ve stylu norské, švédské či finské elegance se vyznačují jednoduchými liniemi, čistotou a pro někoho z nás možná i strohostí. Seveřané mají bílou barvu velmi v oblibě právě pro její eleganci. Aby výzdoba nepůsobila příliš chladně, rádi kombinují bílou barvu s šedou či stříbrnou a přírodními materiály. Dřevo dodá dekoraci zemitost a teplo.

Květinové opojení

Pro zimní výzdobu můžete využít i živé květiny. Právě je období, kdy kvetou bílé vánoční kaktusy, orchideje, bramboříky či vřesy, nebo můžete jednoduše koupit řezané květiny a vytvořit z nich zajímavé dekorace na jídelní stůl. Květináče či vázy můžete zabalit například do lýkových nebo sisalových provázků nebo je obložit dřevěnými větvičkami a převázat stuhou. Velmi oblíbené a vtipné jsou i háčkované nebo pletené návleky, které si buď můžete vyrobit sami, nebo je zakoupit v některých internetových obchodech, často prodávaných přímo s vázičkou uvnitř.

Keramika, sklo a papír – oblíbené materiály

Ačkoli to mnozí designéři považují za vrchol kýče, podle průzkumů stále patří mezi oblíbené dekorativní prvky různé keramické výrobky, jako lampičky ve tvaru domečků, vánočních stromků nebo lucerniček, do kterých stačí použít čajovou svíčku.

Máte-li doma děti, můžete si takové domečky vyrobit sami z papíru, případně můžete nechat děti, aby je vymalovaly. V obchodech zakoupíte i malé svíčky na baterku, které vypadají jako obyčejné čajové svíčky, a přitom jsou bezpečné. Děti budou určitě spokojené, když jim takové papírové městečko bude večer svítit třeba v pokojíčku na okenním parapetu.

Bez svíček to nepůjde

Aby zimní atmosféra u vás doma byla příjemná a nikoli studená, neměli byste zapomenout na světla. Svítící řetězy nebo dekorativní větvičky s malými žárovičkami už dnes bez problémů seženete v mnoha e-shopech, v květinářstvích, domácích potřebách či hobby marketech.

Nejpůvabnější je ale stejně teplé živé světlo svíček. V obchodech seženete všechny možné velikosti, tvary, zdobené i jednoduché, takže záleží pouze na vaší fantazii, jaké aranžmá si z nich vytvoříte. Ideální je kombinovat svíčky stejného tvaru a dekoru, tedy nemíchat hranaté s kulatými nebo různě tvarovanými. Můžete zvolit jednu výraznou velkou svíčku, například s nějakým dekorem, a doplnit ji menšími, jednoduchými, které podtrhnou zajímavost té hlavní.

Chcete-li se inspirovat a vytvořit si doma příjemné zimní zákoutí, navštivte naši fotogalerii.