Můžete si vymyslet jakýkoli design nebo najít inspiraci v hlubinách Pinterestu. Vždy je ale lepší, když máte předlohu provedenou v grafickém programu, nejlépe v Corel Draw, a firmě zašlete podklady v takovém formátu, ze kterého se může rovnou tisknout. Ušetříte na tom. Pokud přijdete s obrázkem stáhnutým z internetu, grafici ho budou muset upravit pro tisk a naúčtují si za to kolem 300 Kč navíc. Obrázky v malém rozlišení navíc vůbec nemusejí být použitelné.

Oblíbená a na výrobu jednoduchá jsou motta a slogany, pro které stačí jenom najít správný font. Ze západu k nám přišla móda samolepicích "rodinných stromů", k jejichž větvím zavěsíte rámečky s rodinnými fotografiemi. Výhodou samolepek je, že jsou poměrně laciné. Když se vám za rok přestanou líbit, prostě je sundáte a nebude vás to bolet.

Samolepky jsou samozřejmě jako stvořené pro výzdobu zdí v dětských pokojích. Je to výhodnější řešení, než kupovat veselé tapety a polepovat jimi celé stěny. Jak dítě roste, požadavky na motivy se budou měnit. Teď se hodí zvířátka z džungle, ale za pár let budete chtít něco víc "cool". Odstranit celé tapety bývá pracné, samolepky prostě odlepíte.

  • Tip: Pokud odstraňujete samolepky z hladkého kovového nebo PVC povrchu, případně z dlaždic, je lepší je přitom něčím nahřívat. Stačí obyčejný fén na vlasy nebo horká voda. Samolepka se sloupne lépe a nezanechá po sobě film lepidla.

Nalepit větší samolepku na stěnu tak, aby nebyla nakřivo a nevznikaly pod ní vzduchové bubliny, může být trochu oříškem. Samolepky bývají opatřeny ochrannou fólií, která má funkci i aplikační. Samolepku neodlepujte z papírového podkladu a ponechte na ní i fólii. Zkrátka tak, jak je, ji přichyťte ke zdi obyčejnou lepenkou. Změřte, vyrovnejte, lepenkou zajistěte ve všech rozích i uprostřed. Nejprve uvolněte levou stranu a sloupněte z podkladu. Podklad odstřihněte a uvolněnou polovinu samolepky aplikujte na stěnu měkkým hadříkem od středu do strany. Levá polovina je na zdi. Nyní sundejte i zbývající lepenku a podkladový papír z druhé strany a uhlaďte od středu doprava. Nakonec odlepte aplikační fólii a případné vzduchové bubliny propíchejte jehlou.