Kožené potahy sedaček či kancelářských křesel již dávnou nejsou výsadou jen úzké vrstvy lidí, i když samozřejmě pravé materiály stojí opravdu dost peněz. Kůže a výrobky z ní pronikly do spousty domácností díky svým jedinečným vlastnostem, jako jsou dlouhá životnost, příjemnost sezení, snadná údržba a podobně.

Platí to pro pravou kůži stejně tak jako pro její napodobeniny. Mnoho z nás dává přednost imitacím kůže či kožešiny nejen pro jejich výhodnou cenu, ale také z důvodu ekologických, protože koženky nebo tzv. eko kůže nejsou vyrobeny z pravé zvířecí kůže.

Kůže nestárne

Kůže se nejčastěji používá právě na potahy sedacích souprav, na sedačky židlí nebo případně na polštářky. Dodává interiéru příjemný pocit tepla, skvěle vypadá, je téměř nezničitelná a jednoduše se udržuje. Pravá kůže se hodí pro ty, kteří trpí alergiemi na prach a roztoče, protože díky její impregnaci se na ní prach v podstatě neusazuje. Stačí ji jen pravidelně otírat vlhkým hadříkem, nemusíte používat žádné chemikálie. Její nevýhodou je její poměrně vysoká pořizovací cena, avšak pokud chcete mít opravdovou kvalitu, stojí za to si za ni připlatit.

Pokud se vám nechce investovat tolik peněz do pravé kůže nebo patříte mezi příznivce ochrany zvířat, jistě vás potěší nábytek z eko kůže. Jedná se o umělý materiál, který však vzhledem pravou kůži připomíná. Eko kůži je třeba čas od času impregnovat speciálními prostředky a bohužel není tak odolná proti prachu jako pravá kůže. Její výhodou je však velká prodyšnost i navzdory síle materiálu a samozřejmě mnohem nižší pořizovací cena.

Rovněž koženka se řadí k umělým materiálům, proto i její pořizovací cena je pro zákazníka velmi příznivá. Její vlastnosti se podobají pravé kůži a její údržba je stejně snadná. Na rozdíl od pravé kůže lze koženku i eko kůži vyrobit s hladší, nebo naopak hrubou strukturou, lakované či v různém barevném provedení.

Pozor! Pro kůži a její imitace jsou opravdovým problémem domácí mazlíčkové, respektive jejich drápy, kterými mohou sedačku nenávratně poničit.

Chlupaté doplňky

Kožešina je označení pro kůži, na které je ponechána srst. Zpravidla se využívá pro výrobu doplňků do interiéru, jako jsou polštáře, přehozy, předložky na podlahu. Samozřejmě kromě pravé kožešiny můžete koupit i umělou, která je opět levnější, ale to neznamená, že vám udělá menší radost.

Kožešiny jsou báječným doplňkem, který zútulní jakoukoli domácnost, zjemní ostré hrany nebo zateplí chladný rys interiéru. Milují je dospělí, děti i mazlíčci, jsou efektní, hřejivé a vždycky v módě. Ať už zvolíte předložku ke krbu, či před postel, přehoz, nebo jen chlupatou vycpávku například do křesla, neuděláte chybu.