Předsíni se v bytech obvykle vyhrazuje velmi malý prostor, takže musíme doslova čarovat, aby se sem vešlo všechno potřebné, a přitom to tu nevypadalo jako ve skladišti. Pojďme si shrnout body, na které je třeba se zaměřit, aby předsíň působila reprezentativním dojmem:

Snadno omyvatelná podlaha

Podlaha v předsíni by měla být pevná, odolná a snadno omyvatelná. Z tohoto důvodu se upouští od koberců, ačkoli vypadají útulně, a upřednostňuje se dlažba, tvrdé dřevo, kvalitní lino nebo litá podlaha. Za hranicí, kam se ubíráme jen v přezůvkách, už může navazovat libovolná krytina.

Zimní a letní sezona

Pokud máme malou předsíň, nesnažíme se z ní učinit celoroční šatnu. Před nástupem léta všechny zimní kabáty, bundy a boty uskladníme v komoře či ve sklepě a v botníku a na věšáku ponecháme jen věci letní, které každodenně využíváme. Předsíň tak nebude přeplněná a zimní oblečení nebude přes léto chytat prach.

Věšák

Samostatně stojící věšák bude ve stísněném prostoru spíš překážet, dovolit si ho můžete ve větších halách nebo v otevřených interiérech, které na předsíň jako takovou nemyslí a kde vstupujete rovnou do obýváku. Věšáky připevněné ke zdi jsou praktické pro malé byty, při jejich výběru myslíme na to, že někam potřebujeme pověsit nejen bundy, ale také pokrývky hlavy, klíče a třeba i deštníky. Kutilové často zhotovují věšáky sami - přizpůsobí je tak svým individuálním potřebám, a navíc jimi vtisknou předsíni osobitý ráz.

Úložné prostory

Předsíň s chodbou se v malých bytech obvykle využívají k uskladnění nejen oděvů a bot, ale vůbec všeho možného, co se nám nevejde do pokojů: od sportovních potřeb přes tašky a kufry až po košík na sbírání hub. Vestavěné skříně se šikovně rozloženými přihrádkami jsou zde proto téměř nutností. Dalšího úložného prostoru se dá docílit například sníženým podhledem nade dveřmi. Dodatečné police a šuplíky je nejlepší nechat vyrobit na míru, abyste v předsíni využili každý centimetr a všechno bylo pěkně schováno.

Zrcadlo

Zrcadlo má v předsíni hned dvě funkce: kromě toho, že v něm kontrolujeme svůj vzhled před odchodem z domu, slouží také k prosvětlení jinak tmavého koutu bytu. Jestliže se potýkáme s nedostatkem prostoru a hrozí, že zavěšené zrcadlo bude při neopatrné manipulaci s kabáty shozeno, můžeme sáhnout po samolepicí zrcadlové tapetě. Tu můžeme nalepit třeba na vestavěné skříně, ale také klidně na vchodové dveře. Tapeta se sice klasickému zrcadlu plně nevyrovná, zato je ohebná, nedá se rozbít a můžete s ní potáhnout velké plochy.