Podívejme se na několik užitečných rad největšího českého výrobce dveří MASONITE, který drží tradici dřevařské výroby na Jihlavsku již téměř 60 let.

Dveře netvoří jen jejich finální povrchová úprava, barva a dekor. Rozhodující vliv na výsledné užitné vlastnosti má i hmotnost, konstrukce, výplň, schopnost pohlcování hluku, způsob upevnění dveří a těsnění pro zastavení zvuku a kouře. Dobré je také zvážit, v jakých místnostech je provoz rušnější, kde chcete mít klidové zóny, ve kterých částech interiéru chcete nechat prostupovat světlo a kde nikoliv. Na chodbách a náročnějších provozních zónách je třeba myslet na omyvatelnost povrchu, jeho odolnosti proti poškrábání a nárazům.

Možnosti povrchové úpravy dveří

V drtivé většině případů volíme do běžných obytných prostor dveře lakované, foliované nebo s čím dál populárnějším povrchem CPL (kontinuálně lisovaný laminát). Tento odolný povrch dává prostor jak barvám, tak dekorům v téměř neomezené škále.

Povrch lakovaných dveří tvoří vodou ředitelná barva nanášená v několika vrstvách. Nemusíte se omezovat ve výběru barevnosti, naopak si můžete zvolit jakýkoliv odstín barvy dle vzorníku RAL.

Design v bílé

Preferujete jednoduchost a čistý design? Sáhněte po bílé. Nejen bílé lakované dveře je možné mít s hladkým nebo profilovaným povrchem. V bílé barvě je současným trendem nejzářivější bílá RAL 9003. Profilované dveře mohou mít linie vertikální, horizontální, čtvercové, obdélníkové a s různou velikostí i druhem prosklení.

Mezi nejoblíbenější bílé dveře patří linie profilování vertikální (např. řada Bordeaux) a pak horizontální (např. řada Anglet).

3D dřevo a dveře proti hluku

Foliovaným (kašírovaným) a CPL dveřím vévodí motiv dřevěných dekorů. Chcete k dřevu ještě blíže? 3D fólie imituje přirozenou strukturu přírodního materiálu, a výsledný efekt je tak téměř k nerozeznání od pravého dřeva.

Dřevodekor je oblíbeným materiálem i pro vstupní dveře do bytu. Pro vstupní dveře je nutné splnit požadavky na bezpečnost, protipožární odolnost a akustickou izolaci. Ani v tomto případě se ale nemusíte omezovat v požadavcích na estetiku. Vchodové interiérové dveře do bytu řady LUME EXTRA Safety Acoustic zařazené v bezpečnostní kategorii RC2 mají zvýšenou protihlukovou odolnost, a přesto si je můžete nechat vyrobit v jakékoliv povrchové úpravě.

Horizontální dekory

Mezi populárními dekory se drží horizontální dřevodekor s povrchem laminát Special (kontinuálně lisovaný laminát). Povrch CPL laminát Special vykazuje vysokou odolnost proti poškození, vyznačuje se snadnou údržbou a vysokou životností. Pro své výhody a také dobrý poměr cena/výkon se řadí mezi nejčastější volbu povrchu.

Zajímavé jsou dekory borovice finská, dubu přírodního a bardolino. Moderní dřevodekor se dá kombinovat s hliníkovými páskami, různou velikostí, barvou prosklení i typem klik.

K individuální specifikaci dveří slouží online konfigurátor dveří, ve kterém si každý navrhne kompletní sestavu dveří od zárubní až po kliku, a ušetří tak čas při jednání s prodejcem.

Pro vyšší vlhkost

Do koupelen pak jsou vhodnou volbou dveře s úpravou Klima, u kterých oceníte především jejich snadnou údržbu, mechanickou odolnost a odolnost vůči vlhkosti. Online konfigurátor nabídne jednoduché barevné varianty, jako jsou antracit, kamenná šedá a vanilka nebo dřevěné dekory v důmyslných odstínech.

Kompletní servis ve vzorkové prodejně

Pokud si chcete nechat poradit, doslova si všechno osahat a zajistit na klíč, navštivte vzorkovou prodejnu v objektu Sykora Home, Českomoravská 183, Praha. V showroomu jsou specialisté, kteří vám nejen poradí, ale zajistí i zaměření, montáž a servis dveří.

www.masonite.cz