Přestože tomu mnoho lidí nechce věřit, myčka opravdu dokáže ušetřit vodu, ale i energii. Zpravidla při běžném chodu domácnosti zapínáme myčku jen jednou denně, takže její spotřeba se podle programu pohybuje mezi 6-10 litry.

Budeme-li umývat nádobí v napuštěném dřezu, spotřebujeme minimálně 15 litrů, a další vodu na opláchnutí, aby na nádobí nezůstaly zbytky mycího prostředku. Umývání nádobí pod tekoucí vodou je úplné plýtvání. Vezměme také fakt, že nádobí při ručním mytí často oplachujeme víckrát denně, aby se nám nehromadilo v dřezu nebo na lince a nezaschly na něm zbytky jídel.

Výhodou dnešních myček je i to, že mycí prostředky a samotné mycí programy v myčce jsou natolik účinné, že nádobí není potřeba nijak dopředu předmývat nebo odmáčet, myčka si většinou poradí i se zbytky jídel nebo s připáleninami, jejichž odstraňování by nám zabralo hodně času.

Myčka bývá šetrnější i z hlediska úspory energie. Záleží na způsobu ohřevu vody. Průměrná spotřeba vody na jeden mycí cyklus je 1,5 kWh (existují i úspornější programy, ale toto je příklad klasického mytí včetně hrnců či pánví, na které je potřeba silnější program než třeba jen na mytí skla), což je výrazně úspornější, než když si ohříváte vodu elektrickým bojlerem nebo kotlem na elektřinu.

Myčku určitě ocení zejména vícečlenné rodiny, kde se při běžném chodu nádobí za den opravdu nahromadí. Provoz myčky je tak nejen ekonomický, ale je také efektivním využitím času, který vy můžete trávit příjemněji než u dřezu plného špinavého nádobí.

Avšak i menší rodiny nebo domácnosti, kde žijí lidé v páru a přes den nenahromadí tolik špinavého nádobí, mohou výhody myčky využít. Na trhu existují i menší modely přístrojů vhodné právě do domácností s menším provozem, nebo jednoduše můžete myčku zapínat obden.