Partneři žijící ve společné domácnosti se často nemohou shodnout, na jakou teplotu vytápět byt. Jeden obhajuje doporučených 21 °C v obýváku a 17 °C v ložnici, přičemž poukazuje na hlas odborníků a ušetřené náklady za vytápění, zatímco druhý drkotá zuby a v nestřeženém okamžiku se tiše plíží k termostatu. Elektrická deka může být pro podobné zmrzlíky dobrým řešením - příjemně hřeje u sledování televize nebo předehřeje studené lůžko v méně vytápěné ložnici. Otužilý protějšek ať si klidně okolo běhá jen tak v trenýrkách.

Vyhřívaná deka ale může být vděčným společníkem i v případě, že máte centrální vytápění, které se na jaře vypíná na váš vkus příliš brzy. Dodávky tepelné energie se podle vyhlášky ukončují tehdy, kdy teplota ve dvou po sobě následujících dnech stoupne nad 13° C a dle předpovědi počasí již nebude pod tuto hranici v dalších dnech klesat. Někomu je přesto po večerech zima a rád by si přitopil. Stejná situace se opakuje na podzim, kdy je už sychravo, ale topení se ještě nerozběhlo.

Nové typy vyhřívaných dek jsou dnes většinou vybaveny dálkovým ovládáním a dá se u nich nastavit intenzita i doba vyhřívání. Co by jim ovšem určitě nemělo chybět, je pojistka proti přehřátí - jakmile teplota přikrývky dosáhne určité hranice, topné těleso se automaticky vypne. Tento prvek je důležitý pro případ, že pod rozehřátou dekou usnete a zapomenete ji vypnout. Deka bez pojistky by se postupně nahřívala až na nesnesitelnou teplotu a mohla by vám způsobit popáleniny.

Při praní vyhřívané deky se řiďte přiloženým návodem. U většiny dnešních výrobků můžete kabel s ovladačem odejmout a textilii jednoduše vyprat v pračce, ale pro jistotu si návod k praní prostudujte. Po vyprání nechte deku přirozeně uschnout, nikdy ji nezapínejte, pokud je ještě mokrá či navlhlá.