Koberce jsou oblíbené z mnoha důvodů. Jsou výborným izolantem tepla, díky nim jsou místnosti proteplené a vám nehrozí prochladnutí, protože největší pocit chladu vždy přichází od podlahy. Koberce také tlumí hluk při chůzi, což oceníte nejen u sebe, ale také u svých dětí nebo čtyřnohých mazlíčků. Velké koberce, které jsou položené přes celou místnost nebo kusové, které jsou částečně zastavěné nábytkem, jsou bezpečné, protože se neposouvají a nekloužou. Proto jsou také vhodné zejména do místností, kde se pohybují malé děti nebo starší lidé.

Koberce díky své barevnosti a spoustě různých vzorů a dekorů jsou skvělým interiérovým doplňkem, dokážou místnost doladit, oživit, opticky ji zvětšit nebo zmenšit, ztmavit nebo zesvětlit.

Naopak nevýhodou koberců je jejich obtížnější údržba. V jejich vláknech se udržuje prach a drobné nečistoty, což může být problém pro alergiky, proto je potřeba mít doma opravdu kvalitní vysavač. Také se z nich těžko odstraňují různé skvrny, špína a zvířecí chlupy.

Podle čeho koberec vybírat?

Pro výběr koberce samozřejmě slouží několik faktorů. Jednak je důležité ujasnit si, ve kterých místnostech bude koberec ležet, protože odtud se odvíjí jeho údržba. Například do dětského pokoje je vhodné položit hladký koberec s nízkým chlupem, zatímco do obývacího pokoje nebo do ložnice si můžete položit kusový huňatý koberec s vysokým chlupem. Do vstupní haly nebo chodby, kde se občas pohybujeme i v botách, se hodí koberec zátěžový, tmavší a drsnější, takže na něm nebudou vidět nečistoty a lépe se bude udržovat.

Důležitou roli hraje i materiál. Koberce se podle techniky výroby dělí na smyčkové, s řezaným vlasem, tkané a ručně tkané. Posledně jmenované jsou samozřejmě nejdražší a určitě byste je měli používat na místa, která jsou nejméně namáhaná. Koberce s řezaným vlasem jsou velmi příjemné na dotek i na pohled, ale na rozdíl od smyčkových koberců nemají takovou tvarovou paměť. Smyčkové koberce se obecně hodí na místa, která hodně namáháme, protože jsou odolné a víc vydrží. Co se týče materiálu, často se využívají polyamidy, protože jsou velmi pružné a mechanicky odolné, dále polyestery a polypropyleny, bavlna či vlna. Ne vždy platí, že čím je koberec dražší, tím je kvalitnější, záleží totiž nejen na materiálu, ale také na hustotě vlasu, se kterou souvisí odolnost koberce proti zátěži.

Při výběru hraje velkou roli i barva a vzor koberce. Na trhu existuje opravdu nepřeberné množství barevných odstínů koberců i vzorů. Podle čeho se tedy řídit? Obecně platí, že šedá, modrá, fialová a zelená jsou chladné barvy, zatímco hnědá, oranžová, červená či žlutá patří mezi teplé. Studené barvy se hodí více do místností, které jsou orientované na jih nebo východ, protože tam dopadá hodně slunečních paprsků. Teplé barvy pocitově oteplí prostory, proto se hodí například do pokojů orientovaných na severní stranu. Bílá barva je sice nádherná a čistá, ale zároveň také ne úplně praktická, zejména v domácnostech s dětmi a zvířaty. Černá barva je velmi elegantní, ale může působit velmi tvrdě a místnost velmi ztmavit.

Světlé barvy místnosti opticky zesvětlují a zvětšují, naopak tmavé barvy místnost opticky zmenšují. Obecně se tmavé barvy moc nehodí do místností, které nemají přímé světlo, jako jsou haly a chodby. Totéž platí o vzorech. Velké a tmavé vzory se nehodí do malých místností, neboť prostor opticky zmenšují. Hodně intenzivní barvy a vzory mohou působit velmi agresivně či nepříjemně, proto bychom je neměli volit například do ložnic nebo pokojů určených k odpočinku.

Kusové koberce a běhouny

Tyto druhy koberců se hodí do místností, kde již máme položenou jinou podlahu, jako například parkety nebo plovoucí podlahu a koberec slouží jen jako dekorativní či designový prvek. Hodí se i tam, kde je třeba s kobercem nějakým způsobem hýbat.

Slovo na závěr…

Než se pro koberec rozhodneme, je třeba pečlivě zvážit všechny výhody a nevýhody s ním spojené. Dobré určitě je nechat si poradit od odborníka v dané prodejně, kde koberec kupujeme. Pokud kupujeme koberec do celé místnosti, je také dobré jeho položení svěřit do rukou profesionála, protože často se pod koberec pokládá ještě další izolační a vyrovnávací vrstva, jako miralon a podobně. K čištění koberců nepoužíváme žádná chemická rozpouštědla a čistidla, která nejsou určena právě pro čištění koberců.