Narcisy patří mezi první květiny, které na jaře rozkvétají, stejně jako sněženky, hyacinty, modřence nebo tulipány. Dekorace z nich jsou velmi půvabné a nesou s sebou jarní svěžest, pestrost barev i omamnou vůni. Vyrobte si podle našeho návodu jednoduchou, ale efektní ozdobu na váš stůl.

Co budete potřebovat?

1x misku střední velikosti, 1x zahradnickou pěnu, svazek narcisů, mech (některá květinářství či hobby markety jej nabízejí, ale určitě seženete čerstvý v lese nebo parku), vyfouklá křepelčí vajíčka (ale mohou být i umělá, která můžete koupit už i nabarvená, ideální jsou každopádně menší vajíčka, která nezaberou v misce celý prostor), kousky větviček nebo umělého chvojí, nůžky a nůž.

Jak postupovat?

Zahradnickou pěnu nakrájejte na silnější pláty a ořízněte okraje tak, aby se vešla na dno misky. Měla by vyplnit prostor zhruba do dvou třetin výšky misky. Pěnu nejprve ponořte do vody alespoň na 15-20 minut, aby dobře nasákla vodu. Poté ji vměstnejte do připravené misky.

Narcisům seřízněte stonky na různou velikost. Ty, které budou úplně uprostřed, ponechte delší. Květy, které budou více na okraji, trochu víc zkraťte. Stonky opatrně nařízněte podélně, stačí 2-3 cm. Květiny tak lépe budou nasávat vodu ze zahradnické pěny.

Narcisy postupně opatrně zapichujte do pěny. Protože jejich stonky jsou poměrně křehké, můžete jim pomoct tak, že na dané místo v pěně nůžkami nebo nožem vyříznete menší dírku, do které se stonek lépe zasune. Snažte se, aby všechny narcisy byly umístěny v kruhu uprostřed misky.

Kolem narcisů, po okrajích misky, naskládejte kousky mechu. Jemně jej upěchujte, jeho kořínky jsou menší, proto je třeba, aby dobře přilnuly k zahradnické pěně, ze které budou čerpat vlhkost.

Nakonec navrch naaranžujte křepelčí vajíčka, větvičky nebo chvojí. Mezi narcisky můžete také zapíchnout větvičky kočiček nebo zlatého deště či třešňové větévky. Mezi vajíčka můžete také umístit různé drobné dekorace, jako plstěné květy nebo malá kuřátka, která koupíte v papírnictví. Přestože zahradnická pěna v sobě dokáže poměrně dlouho udržet vodu, je potřeba občas dekoraci trochu pokropit nebo zalít, ideálně od okrajů, abyste neponičili dekorativní prvky uprostřed misky. Pozor však na přelití, kořínky mechu by mohly začít plesnivět.