Interiér moderní, a přesto klasický

Byt v Izmailovo

Autor:

Starší byt na sídlišti Izmailovo v Moskvě si chtěli majitelé přestavět tak, aby vyhovoval změně počtu lidí v rodině a samozřejmě splňoval požadavky moderního bydlení.

Klientem architektů ze studia Geometrium byli starší rodiče třech dětí, kterým už ale dva starší sourozenci odrostli a odstěhovali se do vlastního, zatímco mladší dcera ještě s nimi zůstává. Samozřejmě, že odchod dvou lidí z domácnosti znamená zásadní změnu v provozu bytu o podlahové ploše 73 m2.

Zákazníci měli několik požadavků. Především chtěli změnit rozmístění ložnic tak, aby měli prostor na spaní zvlášť dcera a zvlášť rodiče. Pak chtěli velkou šatnu, které byli ochotni obětovat i druhou koupelnu. V kuchyni pak je podmínkou velký stůl, protože jejich synové přicházejí často na návštěvu.

Hlavní otázkou bylo, jestli je možné spojit balkon s interiérem. Původní odpověď byla, že to nepůjde, protože jde o nosné části domu. Jenže při podrobném průzkumu se ukázalo, že to tak není. Některé části příčky se dají rozebrat, takže je možné začlenit původně dost velký balkon do půdorysu bytu. V něm se objevilo místo pro ložnici majitelů. Ta ovšem není od interiéru oddělena stěnou, ale jen svislými latěmi, které slouží i jako záda pro televizi. V samostatné části přístupné dlouhou chodbou pak je pokoj dcery.

Pokud se projdeme po interiéru, jsou svislé latě použité v interiéru ve větším množství – jako dekorace i jako dělicí příčky. Vypadá to hezky a výrazně to i snižuje cenu stavebních prací.

Mohlo by vás zajímat

Návštěva zahrady plné květin

Zahradu, kterou dnes navštívíme, zdědili majitelé, stejně jako rodinný dům, po prarodičích. Když objekt zrekonstruovali, přišla na řadu zahrada...

Materiálově i barevně je byt velmi klidný. Dřevěná podlaha je kombinována s jemnými tóny hnědé, béžové, šedé a bílé. Nejsou tu žádné úlety. Třeba i kuchyně se spíš ve výklenku ukrývá, než by poutala pozornost. Její konstrukce je ale trochu náročnější. Výklenek je výrazně křivý a potřebuje vyspravit dřevěnou deskou, která bude vyfrézována na míru a srovná celý prostor pro zástavbu.

Komentáře

Načítám komentáře...