Kočky jsou poměrně nenároční tvorové. Bydlí-li v bytě a nemohou šplhat po stromech, postačí jim záclony. Nemají-li hřejivý pelíšek, spokojí se s klávesnicí vašeho notebooku, ta hřeje také. Protože ale naše mňoukající společníky milujeme celým srdcem, chceme jim dopřát jejich vlastní kousky nábytku, které nebudou muset sdílet s člověkem.

Proto vyrábíme škrabadla, kočičí stromy a odpočívadla. A protože žijeme v zemi rozvinutých služeb, i u nás už najdeme firmy, které vyjdou vstříc individuálním nárokům jednotlivých koček a jejich majitelů. Nabídnou vám konzultaci, vypracují cenovou nabídku a narýsují design vhodné kočičí tělocvičny podle vašich požadavků a parametrů domácnosti.

Pokud máte pocit, že na výrobu kočičího nábytku není potřeba vysokého inženýrství a cítíte se silní v kramflecích, můžete nějaký ten kousek zhotovit sami. Jak jsme uvedli na začátku, kočky nejsou příliš náročné. Soustava polic, po kterých doskákají podél zdi až ke stropu, jim také udělá radost. Škrabadlo lze vyrobit z odpadních trubek, na něž nanesete lepidlo a obmotáte je sisalovým provázkem.

Kočičí strom je na výrobu náročnější, zato bude sloužit nejen k vybití kočičích instinktů, ale také jako estetický doplněk bytu. Strom musí být zbaven kůry a měl by se nechat aspoň měsíc proschnout, aby v bytě neplesnivěl. Vhodné jsou měkké dřeviny, do kterých kočka snadno zatne drápky. Kmen a větve můžete obtočit provázkem nebo nalakovat. Na strom se pak připevňují různá odpočívadla, zhotovená nejčastěji z dřevěných desek a molitanu a potažená měkkou látkou.

Celá konstrukce musí být pevně přišroubovaná k podložce a měla by unést určitou zátěž. Kočky sice skáčou s lehkostí sobě vlastní, ale můžete mít i cvalíka typu Garfield.

Kočičí police a stromy se vždycky snažte umístit tak, aby se v blízkosti nevyskytoval cenný nábytek nebo elektrospotřebiče. Kočky by je mohly považovat za součást tělocvičny a udělat si z nich odrazový můstek.