Chrání nás před nepříjemným sluncem, a dokonce dokážou regulovat teplotu v našem domě. Setkali jsme se s názorem lidí, kteří ani žaluzie nevybírali, prostě jen řekli dodavatelské společnosti oken: „Nějaké nám k tomu dodejte.“ Tento přístup není úplně správný, zvláště když očekáváte, že vám žaluzie budou sloužit stejnou dobu jako okna. Další problém se pak objevuje ve chvílích údržby. Pojďme si teď ukázat, jaké žaluzie si vybrat a jak o žaluzie pečovat.

Horizontální versus vertikální žaluzie

Řekněme, že jste se rozhodli pro vnitřní žaluzie, a teď máte na výběr mezi horizontálním a vertikálním provedením. Nejvhodnější žaluzie do plastových oken jsou horizontální z hliníku. Proč? Zaprvé se vyrábí v široké škále barev, vždy si vyberete tu, která se nejlépe hodí do vašeho interiéru. Barva samozřejmě pracuje i se světlem. Vyhněte se tmavým odstínům v malých místnostech, kde je celkově málo světla. Zadruhé mají perfektní stínicí vlastnosti a dokážou udržet ve vašem bytě příjemnou teplotu. Zatřetí se horizontální žaluzie velmi dobře udržují a myjí. Na rozdíl od těžkých závěsů a látkových rolet je snadno a rychle zbavíte prachu a případných nečistot. Při pravidelné údržbě postačí prach smést prachovkou nebo lehce navlhčeným hadříkem. V případě, že máte ještě starší typ rozebíratelných oken, nejsnazší cestou pro vás budou meziskelní žaluzie, které jsou prakticky bezúdržbové.

Oproti horizontálním žaluziím stojí vertikální, ty své využití nachází především u velkých, francouzských oken a v komerčních prostorách. I vertikální žaluzie májí perfektní stínicí vlastnosti a můžete si je pořídit v hezkých barvách ladících s vaším interiérem. Bonusem těchto žaluzií je, že dostanete na výběr mezi ručním ovládáním nebo motorovým. Vyrábí se i na okna atypických tvarů. Ačkoli se vertikální žaluzie řadí mezi bezúdržbové, občas si látkové lamely zaslouží lehce vyluxovat. Při větším znečištění doporučujeme čištění svěřit do rukou odborníků. Za přijatelné ceny si lamely odvezou, odborně je vyčistí a nepoškozené vám je vrátí.

A jak udržovat žaluzie z přírodních materiálů?

Žaluzie ze dřeva či bambusu promění váš interiér k nepoznání. Každý byt s nimi získá punc útulnosti. Bohužel jsou zcela nevhodné do prostředí s větší vlhkostí. Právě výkyvy vlhkosti v domácnostech například při vaření nebo sušení prádla mohou na žaluziích zanechávat stopy. Dřevěné žaluzie čistíme zásadně suchým hadrem, vlhký hadřík by mohl zanechat stopy a změnit barvu.

Venkovní žaluzie jsou moderní způsob stínění

Venkovní žaluzie jsou čím dál víc oblíbené nejen u komerčních staveb, ale i u rodinných domů. Bezesporu je to díky trendu velkých oken, která sice poskytují překrásné výhledy, ty jdou však ruku v ruce s hlukem z ulice, pocitovou teplotou a ztrátou soukromí. Venkovní žaluzie mají perfektní izolační vlastnosti, chrání váš domov od zvědavých pohledů sousedů, nepříjemných zvuků a zvyšují bezpečnost před nežádanými návštěvníky. V létě oceníte chlad v domě, který žaluzie dokážou udržet konstantně. Dá se říct, že venkovní žaluzie vám zcela nahradí klimatizaci. Hliníkové lamely ve tvaru C pracují se světlem podle vašich potřeb. Povrch je upraven speciálním lakem, který je odolný vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a prodlužuje jejich životnost. Údržba venkovních žaluzií je snadná. Většinou je stačí jen opláchnout vodou a setřít špínu mokrým hadrem. Při intenzivním používání si určitě jednou za rok, za dva pozvěte na servis žaluzií odborníka, aby prohlédnul stav namáhaných částí, opotřebované komponenty vyměnil a žaluzie důkladně vyčistil. Jen tak vám vydrží dlouhou řádku let jako nové.