Vůně působí na naše smysly snad ještě intenzivněji než samotný vzhled bytu. Pocítíme ji hned ve dveřích a podvědomě už víme, "ano, takhle to voní u Nováků", nebo "ano, tady jsme doma".

Aby váš domov získal charakteristickou vůni, která bude příjemná jak vám, tak vašim hostům, nemusíte kupovat chemické přípravky a spreje. Zkuste místo toho vyzkoušet následující tipy:

- Potpourri

V jarním a letním období doma uvítáme vůně lehčí, květinové nebo bylinné. Žádný chemický sprej nenahradí skutečnou rostlinu, ať už čerstvou, či sušenou. Pokud nemáte zahrádku plnou květeny a bylo by drahé zdobit byt řezanými květinami, použijte květy sušené, třeba ve formě pěkně naaranžovaného potpourri.

- Citronová šťáva

Vymačkaná šťáva z citronu působí jako přírodní bělidlo a dá se použít k odstranění skvrn na toaletě i v koupelně, přičemž za sebou zanechá svěží vůni. Citronová šťáva se může smíchat s jedlou sodou, čímž vznikne účinná bělicí pasta. Méně agresivní je pak roztok citronové šťávy (1 díl citronu na 9 dílů vody), kterým můžete otírat většinu povrchů.

- Domácí difuzér

Pěkně vonící difuzéry bývají celkem drahou záležitostí, nicméně není nic těžkého si nějaký vyrobit vlastnoručně. Budete k tomu potřebovat vázičku nebo lahvičku s úzkým hrdlem, esenciální či vonný olej dle vlastních preferencí, dětský olejíček a několik ratanových tyčinek. Do vázičky nakapete asi 30 kapek esenciálního oleje, zalijete dětským olejíčkem a do směsi pak umístíte tyčinky, které do sebe nasáknou olej a rozprostřou vůni po místnosti.

- Pár kapek parfému

Máte-li oblíbený parfém, jenž se vám nikdy neomrzí, nakápněte ho během úklidu do směsi, kterou umýváte podlahu. I když bude zanechaná stopa vůně hodně slabá, rozdíl pocítíte. Malý zázrak dokáže i sklenička voňavé aviváže, kterou postavíte nenápadně do prostoru. Vůně se bude postupně uvolňovat celý den.