Pískované sklo má výhodu, že propouští světlo, ale přitom přes něj nikdo nevidí. Navíc nabízí možnost aplikace ve tvarech a motivech podle vaší fantazie. Mléčná barva pískovaného skla je nenápadná a decentní, takže se hodí takřka do každého interiéru, nezávisle na jeho stylu. Ať už chcete abstraktní obrazce či stříkance na prosklené dveře v minimalisticky laděném obýváku, veselé figurky na okna v dětském pokoji, nebo růžičky na vitrínu po babičce, pískované sklo může být řešením.

Mléčného efektu na skle dosáhnou sklenáři pískováním nebo leptáním. V případě pískování se na sklo pod tlakem přes šablonu nastříká jemný speciální písek, který naruší povrch skla a učiní ho neprůhledným. K leptání se používá kyselina, jež způsobí podobný efekt. Sklenáři jsou schopni takto opracovat i bezpečnostní sklo nebo efekt zasadit do izolačního dvojskla.

Zcela jinou metodou, jak dosáhnout pískovaného vzhledu skla, je použití samolepicí pískované fólie. Pro tu nepůjdete ke sklenářům, ale do nějakého grafického studia, které se zabývá brandingem či výrobou firemního značení. Zvolené motivy se na fólii vyřežou strojem a na sklo se aplikují buď s pomocí aplikační pásky, nebo vodou s trochou saponátu (to v případě, že jde o celistvé plochy nebo pruhy, fólie lépe přilne ke sklu a zamezí se vzduchovým bublinám).

Sklo musí být před aplikací fólie dokonale očištěno, pod fólií by bylo vidět každé smítko. Když pak budete chtít fólii ze skla naopak odstranit, je vhodné ji opatrně nahřát fénem nebo horkovzdušnou pistolí, lépe se sloupne.