Při výběru grilu je třeba se řídit několika faktory. Předně jak často budete grilovat a kde. Pro grilování na zahradě můžete zvolit klasický velký gril, zatímco na balkoně nebo terase je určitě lepší zvolit menší gril, případně elektrický, který zůstane v kuchyni na lince.

Také je potřeba vybrat velikost grilu podle toho, kolik lidí se pravidelně grilování účastní. Pokud jste větší rodina nebo grilujete pravidelně společně se sousedy, pokud grilujete často a tímto způsobem připravujete nejen maso, ale také sýry, zeleninu a další kulinářské pochoutky, je určitě lepší zvolit si velký kompaktní gril (klidně i dvoupatrový), na který se vám všechno vejde. Jestliže ale grilujete jen občas nějaký ten kousek masa nebo špekáček, určitě vám postačí menší nebo jednorázový gril.

Podle způsobu přípravy se také můžete rozhodnout pro gril na klasické dřevěné uhlí, plynový gril nebo elektrický.

Elektrický gril dokáže ovládat každý

Tento gril můžete díky jeho malé velikosti i hmotnosti přenést a postavit téměř kamkoli. Proto se hodí ke grilování na balkoně nebo nějaké menší terase, nebo pokud máte jen malou zahrádku. Jediné, co potřebujete, je přívod elektřiny. Někteří zastánci zdravé výživy tvrdí, že grilování na elektrickém grilu je zdravější než na grilu na uhlí, protože se do jídla nedostávají žádné spalované zplodiny. Elektrický gril je také vhodný pro všechny, kteří s grilováním začínají, nebo pro ty, kteří nechtějí strávit příliš mnoho času rozpalováním grilu a také následným úklidem a čištěním.

Plynový gril pro pohodlné a levné grilování

Plynové grily jsou známkou komfortu a jednoduchosti. Jedním tlačítkem je rozpálíte a téměř hned můžete začít opékat. Jejich výhodou i nevýhodou je jejich velikost. Jsou robustní a těžší na manipulaci (což je částečně dáno i plynovou bombou, která je u nich umístěna), a proto je potřeba najít jim ideálně místo, kde budou stát pořád, abyste je neustále nemuseli přesouvat. Na druhou stranu díky své velikosti na nich můžete grilovat ve stejném okamžiku velké kusy masa, uzeniny či zeleninu najednou, a to i pro větší množství lidí. Plynové grily se určitě hodí pro časté grilování i pro větší společnost. Navíc desetikilová plynová bomba vydrží v podstatě celou grilovací sezonu, takže jejich provoz je i poměrně levný.

Gril na dřevěné uhlí pro milovníky klasiky

Grilování na dřevěném uhlí je kombinací dobré ceny (uhlí, tuhý podpalovač a zápalky koupíte v hobby marketech, ale i v hypermarketech doslova za pár korun) a jednoduchosti v manipulaci s grilem, který je poměrně lehký a často na kolečkách, takže jej lze přesouvat kamkoli. Jedinou nevýhodou je to, že po zapálení potřebujete přibližně 20-30 minut, než se uhlí propálí natolik, že můžete začít grilovat. Přestože grilování na uhlí může být považováno za nezdravé, řada lékařů zastává ten názor, že pokud negrilujete denně a suroviny nejsou přepálené, není to pro vaše zdraví žádná velká katastrofa. Naopak může být grilování zdravější než například smažení v přepáleném oleji. Navíc mnoho lidí nedá dopustit na onu specifickou vůni dřeva, která ke grilování patří.

Mezi grily na dřevěné uhlí najdete nejen klasické velké grily na kolečkách s víkem, které je skvělé pro nepřímé grilování (při něm využíváte kolujícího horkého vzduchu uvnitř zavřeného grilu), ale také menší grily, kotlíkové grily nebo jednorázové, často tvořené miskou z alobalu a přibalenou dávkou uhlí. Tyto malé grily můžete využít při grilování v parku, při stanování nebo máte-li gril umístěný na balkoně či jiném malém prostoru. Některé malé grily můžete po použití doslova složit jako kufřík a jednoduše odnést.