Dřevěné podložky

Odložme na chvilku stranou klasické textilní prostírky i levné lamino a pojďme se podívat na něco méně tradičního. V módě jsou přírodní materiály, z nichž jednoznačně vede dřevo. Dřevěné podložky obvykle používáme pod hrnce, ale vyrábějí se i v sadách určených pod talíře na jídelním stole. Prostírání z pravého dřeva se bude hodit jak do rustikálně laděných interiérů, tak do zcela moderně zařízených kuchyní, a nejlépe vynikne na jednoduchém pozadí.

Nařezaná polena

Jídelní stůl můžete nazdobit také s pomocí koleček nařezaného dřeva. Menší mohou fungovat jako podtácky (pozor jen, musejí být dokonale rovné a stabilní!), větší poslouží coby podložky pro hrnce nebo pro dekorace různého typu - vázičky, svíčky atd. Dřevěná kolečka vybízejí k tvůrčímu vybití - například je můžete ozvláštnit kresbou, kterou zafixujete bezbarvým lakem.

Ubrousková technika

Nudí vás korkové podložky? Vyštrachejte ubrousky s pěknými motivy, obrázky opatrně vystřihněte a horní vrstvu vystřiženého ubrousku nalepte s pomocí štětečku bezbarvým tekutým lepidlem na podložku. Až bude ubrousková "mozaika" hotová, přetřete ji vrstvou bezbarvého laku, aby se pěkně leskla a déle na prostírání vydržela. Ubrousková technika se dá použít i na dřevěné podložky a podtácky, nemusí to být nutně jen korek.

Laminovaná čtvrtka

Poslední tip nemá nic společného s luxusem ani kvalitou, zato jde o nejjednodušší a nejrychlejší cestu, jak si vyrobit prostírání s vlastními motivy. Potřebujete čtvrtky velikosti A4 nebo A3, na které vytisknete či nalepíte obrázky vlastního výběru, případně necháte své ratolesti, ať popustí uzdu výtvarnému talentu a něco na ně namalují. Výtvory potom necháte zalaminovat v nejbližším copy centru. Fólie používané k běžnému laminování dokumentů toho moc nevydrží, takže na ně nesmíte pokládat příliš horké talíře. Ale jako veselá prostírka pro dítě nebo prostírání s rodinnými fotografiemi coby dárek pro babičku tento nápad přijde vhod.