Pokud patříte mezi znalce a opravdové milovníky nejen pití kávy, ale také její přípravy, pak si nejspíše vyberete některý z manuálních nebo poloautomatických přístrojů. Pokud se vám s přípravou kávy a čistěním přístroje nechce ztrácet příliš času, pak jsou pro vás nejlepší volbou přístroje automatické.

Manuální přístroje v sobě většinou nemívají zabudovaný mlýnek na kávu, musíte si ji tedy umlít zvlášť a také dobře napěchovat. Také je nutné přístroje manuálně čistit. Nicméně mnoho lidí si tento servis rádo dělá samo, protože to patří k jejich každodennímu rituálu a rádi si připravují kávu tímto klasickým způsobem. Automatické přístroje jsou mnohem jednodušší na manipulaci i samotnou přípravu nápoje. Také čištění je jednodušší.

Základem je dobrá příprava

Kvalitní automatické kávovary dokážou připravit správné espresso ze správného množství kávy, protože množství kávy si přístroj, který má v sobě integrovaný mlýnek, dokáže podle nastavení sám nadávkovat. Kvalitní přístroje mají i možnost nastavení jemnosti namletí kávy, což je velmi důležité. Příliš jemně namletá káva se při procesu přepařování spálí a zanechá po sobě hořkou nepříjemnou pachuť. Příliš nahrubo umletá káva zase způsobí, že skrz ni voda rychle proteče a káva ztratí své aroma. Káva by měla být umleta jemně, konzistencí podobná hrubé mouce, aby si zachovala aroma a vytvořila dostatek kávové pěny (cremy).

Dalším důležitým faktorem je tlak, pod nímž dochází ke spařování kávy. Je potřeba, aby byl stejnoměrný po celou dobu přípravy nápoje.

Pro milovníky mléka

Pokud milujete cappuccino nebo latte, určitě vybírejte přístroj, který má parní trysku, díky níž si můžete našlehat mléko do bohaté pěny, nebo si zvolte přístroj, který má v sobě zabudovaný zásobník na mléko a tvorbu kávy s mlékem a pěnou zvládne sám. Jeho obsluha je velmi jednoduchá, nesmíte však zapomenout na následné čištění. Některé přístroje již v sobě mají novou technologii, díky níž se celý okruh mléka vyčistí sám po každém šálku, a to pomocí páry. Pokud zvolíte přístroj s tryskou, je třeba rovněž tryskou nechat projít horkou vodu a páru, aby se tryska nezanesla.

Čistota je důležitá i pro chuť

Automatické kávovary zvládnou nejen snadnou přípravu kávy, ale také údržbu, což je jejich ohromnou výhodou. Ale ať už u manuálních, nebo u automatických přístrojů, s některými věcmi musíte pomoct vy. Největším zlem pro přístroje je vodní kámen, který se v přístrojích může usazovat. Proto je nezbytné provádět pravidelné čištění proti vodnímu kameni, který má nejen vliv na délku životnosti přístroje, ale také na chuť nápojů. Některé přístroje mají speciální moderní filtry, které usazování kamene zabraňují, těm pak stačí pravidelně tyto filtry vyměňovat.

A na závěr...

Pokud jste nároční, můžete chtít po přístrojích i další vychytávky. Samozřejmě existují i přístroje, které si můžete nastavit, aby se vám zapnuly a zahřály v určitou hodinu, takže ráno můžete vstát a přístroj už je připraven pro přípravu nápoje. A také nezapomeňte na design a barvu přístroje, protože dobrý kávovar se musí i hodit do vaší kuchyně. Můžete vybírat z moderního, elegantního designu či retro přístroje, záleží jen na vašem vkusu. Na trhu si jistě vybere každý.