Aspoň že každou tři čtvrtě hodinu byla přestávka, při které bylo možné se protáhnout. Potom však přišel nástup do práce, kdy máte pouze jedinou pauzu za celých osm hodin svého výkonu. Navíc je třeba být produktivní, což v mnoha nudných hodinách po nás nebylo vyžadováno. Jen blázen by v kanceláři seděl na nějaké nepohodlné, tvrdé či jinak nevyhovující židli. Pojďme se nyní podívat na to, co všechno dokáže ovlivnit obyčejná židle.

Rovný jako pravítko

Už v předškolním věku jsme často poslouchali - "Nehrb se. Neumíš snad sedět rovně?" Tak jsme se hezky narovnali, abychom zase po minutě seděli stejně shrbeně jako předtím. Jen těžko při dlouhé práci udržíme koncentraci, abychom se pravidelně narovnávali. Usadíme se zkrátka do pohodlné polohy a soustředíme se na něco jiného. Dlouhodobé křivení páteře však není vůbec dobré. Způsobuje mnoho problémů se zády, mnohem hůře se nám poté spí nebo sportuje. Jak tedy tento problém vyřešit? Je třeba si pořídit židli, která vaše tělo udrží v takové pozici, jež není pro páteř škodlivá. K tomu je třeba zvolit vhodně tvarovanou opěrku. Ta zároveň musí být dostatečně měkká, abychom se o ni vůbec chtěli opírat. Ale to už se dostáváme k dalšímu bodu.

Sedět jako na trní

Základním parametrem při výběru vhodné kancelářské židle je její pohodlnost. Trpět u počítače kvůli nevyhovujícímu sedátku je rozhodně hloupost. Dnes se nejčastěji vyrábějí takové výrobky, aby povrch židle byl měkký, ale zároveň jsme se do něj úplně nezabořili. Za prvé by takový stav až příliš evokoval pohodlnost gauče či postele, což by o hodně snížilo náš výkon, ale hlavně by to nemělo dobrý vliv ani na záda. Ta potřebují opěrku, o niž se dá bez problémů opřít a nejsou přetěžovány žádné zádové svaly.

Záleží na úhlu nejen pohledu

Estetické stránce se ještě budeme věnovat, nyní se zaměříme na správné sezení. Základním prvkem každé moderní ergonomické kancelářské židle je možnost přizpůsobit její výšku potřebám daného člověka. Jak vysoko si tedy máme sedátko nastavit? Obecně platí, že nohy by měly svírat v koleni pravý úhel. To zajišťuje dobrý průtok krve cévami, takže křečové žíly a další problémy vám skoro určitě nehrozí.

Kam se naklonit?

Polohovatelnost by neměla souviset jenom výškou, ale také s úhlem opěrky. Kancelářskou židli samozřejmě nebudete mít jenom v kanceláři, obvykle minimálně jedna bývá i doma. A tam chcete u počítače více relaxovat, tudíž trochu sklopíte opěrku a můžete se pohodlně koukat na nějaký film nebo video. Z čeho ale taková opěrka vlastně má být? Čím dál tím víc oblíbený se stává model ze síťoviny, čalouněné typy si však svou popularitu drží neustále. K samotné práci se obecně více hodí síťovina, hráči počítačových her zase více preferují čalouněné sezení.

Vypadám dobře?

Jako u každého nábytku není možné koukat jenom na praktičnost, i u židlí je nutné, aby se hodily do stylu našeho pokoje. Kdo si dá práci se sladěním barvy k celému pracovnímu stolu, jistě všechny ohromí, těm méně náročnějším postačí, aby výsledek nepůsobil jako pěst na oko. Dát do černě laděné kanceláře růžovou židli opravdu není dobrý nápad.

Kam s rukama?

Nejvíce opomíjeným a přitom důležitým prvkem jsou opěrátka na ruce. Ta přitom mají zajistit, abychom se při práci neshýbali příliš na stranu a udrželi se v rovině. Proto bývají opěrátka nastavitelná do výšky, takže se opět bez problémů přizpůsobí jakékoliv lidské výšce. U některých typů židlí je možné polohovat i do stran pro vytvoření maximálního pohodlí sedící osoby. Každý, kdo často pracuje s myší, jistě velmi dobře ví, proč jsou kvalitní opěrátka velmi důležitá. U modelů, kde se nedají nijak nastavit, dbejte, aby jejich kvalita nebyla odbytá a vás potom zbytečně nebolelo celé tělo.

Cesta kolem světa

Už jsme si zvykli, že kancelářské židle mají kolečka. Ruku na srdce, využili jste jich však někdy? Občas se nám nechce zvedat, takže přejezd na druhý konec místnosti je elegantním řešením. Zároveň při stěhování těžkých předmětů v okolí těžko najdete vhodnější nástroj, než jakým je židle na kolečkách. A k té cestě kolem světa, sice to zní jako šílený nápad, který nepřichází v úvahu, ale na druhou stranu člověk dokáže neuvěřitelné věci... Takže jestli se chcete dostat do Guinessovy knihy rekordů, máte šanci.

Kolik to bude stát?

Při koupi čehokoliv je třeba neopomenout pohled na cenovku. Zvláště pokud budete vybavovat víc místností, bude i taková stovka navíc za každý kus ve výsledku celkem hodně peněz. Někdy jsou nabízeny například akce 1+1 zdarma, které je možné využít a ušetřit tak na vybavení. Zároveň pochopitelně nehledejte nejnižší cenu, jde v první řadě vždy o funkčnost a pohodlnost zboží.

Jak se správně rozhodnout?

Konečná volba záleží již čistě na vás. Výše zmíněné parametry jsou ty, na které byste při výběru kvalitního zboží neměli zapomenout. Zároveň máte třeba jiné zkušenosti, tudíž se rozhodnete postupovat na základě odlišných kritérií. Asi není problém se shodnout, že nejdůležitější je pestrá a široká nabídka zboží. Právě tu naleznete na stránce kancelář24h.cz, kde se můžete podívat, jestli mají potřebné kancelářské židle skladem. Doprava je vždy zdarma, tudíž už nemusíte k výsledné ceně nic připlácet. Kromě toho jsou nabízeny i další druhy kancelářského nábytku, takže není problém si rychle vybavit najednou celou místnost.