1. Méně prádla v pračce

Žehlení si můžeme z velké části usnadnit už způsobem praní. Pokud pračku přeplníme tak, že se v ní prádlo sotva hýbe, veškerý textil bude zmačkaný a nedostatečně vypraný. Jestliže má prádlo při praní více prostoru, lépe se vypne. Důležitá je také aviváž - kvalitní aviváže prádlo změkčí a vyhladí.

2. Sušení

Kdo má modernější typ sušičky, starost o žehlení mu téměř odpadne. Aby bylo prádlo ze sušičky vyhlazené a pěkně načechrané, dodržujte pokyny výrobce ohledně hmotnosti a sušičku nepřeplňujte. Ideální je, pokud sušička pojme zhruba o 3 kg více než pračka, protože tak můžete usušit celou várku praného prádla najednou. Prádlo vkládejte do sušičky kousek po kousku, neházejte tam celý zmačkaný balík tak, jak ho vytáhnete z pračky.

Jestliže prádlo věšíte tradičním způsobem, před pověšením ho protřepte. Halenky, košile a šaty je lepší zavěsit na šňůru na ramínkách, lépe tak zachovají tvar.

3. Horká sprcha

Zmačkanou halenku "vyžehlíte" během sprchování. Jednoduše ji pověsíte na ramínko, které zaháknete někde v koupelně, třeba o věšák na ručník. Horká pára při sprchování potom všechny varhánky na halence vyrovná. Máte hotovo.

4. Žehlete hned

Necháváte prádlo na šňůře až do úplného vyschnutí a pak ho naházíte do koše, kde čeká dva dny na žehlení? Přiděláváte si práci. Prádlo se žehlí snáze, když není ještě zcela proschlé - je měkčí a tvárnější, nemusíte ho kropit a použijete méně vodní páry ze žehličky.

5. Žehlička, nebo žehlicí lis?

Kvalitní žehlička je základ. Dobrou volbou jsou žehličky s žehlicí plochou s nepřilnavým povrchem, které se nelepí na látku. Silný výkon mají žehličky s parním generátorem, díky němuž prádlo vyžehlíte jediným přejetím. Pokud máte doma dostatek místa a často žehlíte větší kusy prádla, jako jsou utěrky, ubrusy nebo povlečení, můžete investovat do žehlicího lisu. Jde v podstatě o moderní podobu mandlu, který pojme několik vrstev látky najednou.