Ať hledáte, jak hledáte, pracovní koutek bude v malém bytě vždycky spojen s určitým omezením. V obývacím prostoru bude omezen váš klid, v ložnici zase budete po večerech rušit světlem partnera, který už chce spát. Hodně ale záleží na tom, v jakou denní dobu jste nuceni pracovat - zda vykonáváte práci z domova a u počítače jste přes den, když je partner či partnerka v zaměstnání a děti ve škole, nebo po večerech něco jenom doděláváte a připravujete na druhý den.

Ztíženou situaci mají maminky přivydělávající si na mateřské dovolené. Jejich pracovní doba v podstatě kopíruje časová rozmezí, kdy děti spí, což bývá po obědě a potom až večer. Představa, že něco udělám, zatímco si ratolesti v tichosti hrají, bývá jen hypotetická. Pracovní stůl v obývacím prostoru je potom vhodnou volbou, protože v době, kdy je rodina pospolu, připravuje se večeře, hraje televize a běhá se okolo dětí, se maminka k počítači nejspíš ani neodváží.

V případě, že úderem páté hodiny odpolední počítač zavíráte, můžete klidně pracovat v ložnici, protože ta bývá přes den nevyužitá a poskytuje dostatek soukromí. Tato místnost ale také bývá chladnější, což může být dost nepříjemné, když tu celý den sedíte a hýbete jen prsty na klávesnici. Přes den tu tedy možná budete muset více topit, večer pak vyvětrat a teplotu zase stáhnout.

Místo na pracovní koutek se hledá mnohem lépe, když vaše obydlí skýtá různé výklenky, podkrovní prostory, místo pod schody nebo třeba velkou předsíň. Je to přeci jen lepší pocit, když je pracovní stůl od ostatního prostoru nějakým způsobem oddělen. Vyřešit se to může i vhodnou zástěnou nebo tak, že počítač či notebook ukryjete do skříně, kterou po skončení pracovní aktivity zase zavřete. Deset inspirativních koutků si můžete prohlédnout v naší galerii: