Sušička ovoce a zeleniny: proč vám doma nesmí chybět?

susicka ovoce
Zdroj: Shutterstock.com

Autor:

Zdroj: archiv firem

Léto je ve znamení bohaté úrody. Na zahradách dozrává ovoce a zelenina, obchody jsou jí také plné, tak proč si neudělat nějaké vitaminové zásoby na zimu. Kromě klasického zamrazování či zavařování si můžete ovoce a zeleninu usušit. Jak ale vybrat správnou sušičku?

Sušení ovoce a zeleniny se stalo poměrně oblíbenou záležitostí. Usušené zásoby jsou dobře skladovatelné, díky šetrnému sušení si zachovávají dostatek vitaminů i vlákniny, nespotřebujete tolik nádobí jako při zavařování a sušené ovoce nebo zelenina se dají dobře využít například jako svačinky do školy nebo do práce. Než se však rozhodnete pro koupi sušičky, je dobré promyslet několik věcí:

susicka ovoce
Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: archiv firem

1. Jaké množství a co všechno budete sušit?

Při sušení je vždy důležité, kolik teplého vzduchu dokáže přístroj vyrobit. Pokud vám jde o to občas usušit trochu ovoce na chuť, stačí vám sušička o příkonu 250 W, kde nad sebe uložíte 4-5 plat. Zlatou střední cestou je přístroj o příkonu 500 W, pro intenzivní sušení velkého množství můžete zakoupit přístroj s příkonem 1000 W, kam se vám vejde i 24-30 plat. Kromě toho tyto přístroje mívají nejen plata na ovoce a zeleninu, ale často také speciální síta na bylinky.

susicka ovoce
Sušička ECG SO 570

Zdroj: archiv firem

2. Jakou teplotu budete potřebovat?

Některé sušičky nabízejí dvě nastavení teploty, většina z nich ale nabízí tři. Pro zkušené uživatele, kteří sušičky využívají často, jsou zde také přístroje nabízející otočný regulátor teploty. To je ideální v případě, že sušíte bylinky, které potřebují nejnižší stupeň sušení (35-40 ºC). Ovoce a zelenina v průměru potřebují 50-55 ºC. Vzhledem k tomu, že v sušičce můžete sušit i hotová jídla (oblíbené je zejména maso, tzv. jerky), hodí se i nastavení teploty na 56-60 ºC nebo nejvyšší stupeň, který sušička umožňuje.

susicka ovoce
Sušička EZIDRI Ultra FD1000

Zdroj: archiv firem

3. Jak dlouho sušit, aby to bylo bezpečné?

Délka sušení se u jednotlivých potravin liší. Bylinky se usuší velmi rychle, ale například meruňky nebo houby mohou potřebovat až 30 hodin sušení! Toto je důležité uvědomit si, protože některé sušičky mají nastavené automatické vypnutí po 12 hodinách, některé až po 40 hodinách. Levnější přístroje s menším příkonem však tuto dobu nemusí zvládnout a pak hrozí, že vám ovoce nebo zelenina zplesniví kvůli zbytkovému obsahu vody a teplu, ve kterém se dlouho nacházely. Je proto třeba sušicí proces opakovat nebo zvolit výkonnější přístroj.

Pokud se vám stane, že přístroj zapomenete vypnout, nemusíte se obávat vyhoření, neboť moderní sušičky v sobě mají zabudovanou ochranu proti přehřátí, která dokáže přístroj automaticky vypnout. Lepší sušičky mají v sobě i časovač, jenž vás upozorní na to, že nastavená doba sušení již uplynula a je čas zkontrolovat obsah.

susicka ovoce
Sušička Eta 0302 90000 Vital Air

Zdroj: archiv firem

4. Důležitou roli hraje i hlučnost

Máte-li sušičku umístěnou v místnosti, kde se běžně více pohybujete (např. kuchyně spojená s obývákem), může vám hluk vydávaný přístrojem vadit. Platí, že menší výkonné přístroje s dokonalým horkovzdušným systémem bývají tišší a méně vrní. Velké přístroje mívají obecně vyšší hlučnost, ale není to pravidlem. Ideální je si v obchodě nechat sušičku zapnout a hlučnost posoudit sami.

susicka ovoce
Sušička ECG SO 570

Zdroj: archiv firem

5. Jak sušičku udržovat a čistit?

Aby vám sušička co nejlépe a nejdéle sloužila, je třeba ji postavit na suché, čisté a dobře větrané místo, tedy žádný vlhký sklep nebo zaprášená podlaha. Základní desku s ventilátorem čistěte jen vlhkým hadříkem namočeným ve vodě, případně v nějakém neagresivním prostředku. Rozhodně nepoužívejte žádné chemické přípravky a sušičku umývejte pouze, je-li odpojená z elektřiny. Některé sušičky mají také síta vyrobená z materiálu vhodného pro mytí v myčce.

Komentáře

Načítám komentáře...