Prázdné šnečí ulity nejprve ponoříme na několik hodin do jarové vody a poté je důkladně vyčistíme kartáčkem. Necháme oschnout a pak už s nimi můžeme provádět divy. Ve větších ulitách hlemýždě zahradního se dají pěstovat mechy nebo drobné sukulenty, které k růstu potřebují minimum zeminy. Pro tyto miniaturní květináčky pak najdete vhodné místo, kde se budou nejlépe vyjímat, a přilepíte je tavným voskem či vteřinovým lepidlem k podložce, aby se nepřevrhly.

Pokud rádi vyrábíte různé věnečky a věnce, šnečí ulity můžete využít k jejich dozdobení. Přilepit se dají i na proutěné košíky, ptačí budky či pítka. Do zahrady si pak můžete zavěsit šnečí větrohru. Ulity nabarvíte podle libosti a přelakujete bezbarvým lakem, aby se barvy v dešti nesmývaly. Do ulit navrtáte šroubkem nebo hřebíkem malé otvory, kterými protáhnete rybářský vlasec. Lze ovšem použít i lněný či jutový provázek. Ulity navlékáte jako korálky a pod každou uděláte uzlík, aby po vlasci nesjížděla. Všechny vlasce pak připevníte vedle sebe na vyschlou větvičku, kterou zavěsíte na strom, na pergolu nebo kamkoli jinam, kde se vám bude líbit.

Šnečí ulity mohou ozdobit také květináč, vázu či svícen. Na příslušnou nádobu je jednoduše nalepíte tavnou pistolí. Pokud nemáte ulit dostatek, mohou jen lemovat okraj nádoby. Dají se ale také zkombinovat s mozaikou, korálky a mušlemi od moře.

Hrátky se šnečími ulitami ocení především děti, které tyto prázdné schránky také obvykle nadšeně sbírají. Ulitami mohou ozdobit své mechové pokojíčky a vílí zahrádky, samy si v nich i klidně vypěstují nenáročnou řeřichu: očištěnou ulitu stačí naplnit vlhkou vatou a vysít do ní semínka. Na teplém a slunném místě řeřicha vyklíčí do týdne.