Levandule není jen voňavá bylinka. Její léčivé účinky jsou známé po staletí. Sušené levandulové květy přidávali již staří Římané do koupelí, protože levandule působí zklidňujícím účinkem na tělo i na mysl. Sušené květy se využívají v kosmetickém průmyslu do parfémů a vonných olejů, ale také se přidávají do šatníků. Nejenže skříň krásně a svěže provoní, ale zároveň odpuzují šatní moly.

V kuchyni má levandule také své místo, zejména ji milují Francouzi a Italové. Přidává se do směsi známé jako provensálské koření. Levandule se přidává do čajů, směsí a tinktur určených na bolesti hlavy, nespavost, nervozitu, ale také ke snížení krevního tlaku. Pokud ji přidáte do masážních olejů, přináší úlevu při revmatických obtížích a působí regeneračně na celé tělo.

Levandulová sůl

Co budete potřebovat?

300 g mořské koupelové soli

přírodní barvivo – množství podle potřeby

15 kapek levandulového éterického oleje

hrst sušených levandulových květů

100 g kakaového másla

Jak postupovat?

V nádobě smíchejte mořskou sůl s éterickým olejem. Dobře promíchávejte, ať se vůně propojí se solí. Pak přisypte nastrouhané kakaové máslo a nakonec jemně rozemnuté kvítky levandule. Vše dobře promíchejte a nasypte ideálně do skleněných (nebo plastových) průhledných skleniček, které dobře uzavřete, aby vůně neunikla pryč.

Pokud chcete mít barevné varianty soli, použijte přírodní fialové barvivo, intenzitu volte podle vaší potřeby. Sůl nejprve promíchávejte špachtlí namočenou v barvivu a po dosažení barevného odstínu teprve přidejte ostatní ingredience.

Levandulový olej

Co budete potřebovat?

čerstvé květy levandule

1 litr olivového oleje (můžete použít i slunečnicový, ale olivový je vhodnější)

Jak postupovat?

Jemně posekané nebo rozemnuté květy levandule nasypte do hrnce a zalijte je olejem tak, aby byly ponořené. Olej přiveďte opatrně k varu, potom stáhněte plamen a na velmi mírném varu nechte pozvolna probublávat asi tři hodiny. Potom plamen vypněte a nechte olej úplně zchladnout.

Přes jemné plátno olej přeceďte do nádoby a vymačkejte olej i ze zbylých květů. Zcela vychladlý olej přelijte do lahviček nebo skleniček nejlépe z tmavého skla, dobře uzavřete a skladujte v suchu, chladu a temnu. Vydrží vám až devět měsíců.

Levandulové mýdlo

Co budete potřebovat?

500 g mýdlové hmoty (koupíte na e-shopech na internetu, prodávají ji i některé specializované prodejny)

větší hrst sušených levandulových květů

15 kapek esenciálního levandulového oleje

Silikonové formičky, do kterých budete hmotu přelévat a nechávat v nich tuhnout. (Silikonové nebo plastové obaly jsou nejlepší, mýdlo z nich jde krásně vyklopit, případně plastové můžete rozstřihnout.)

Jak postupovat?

Ve vodní lázni rozpusťte mýdlovou hmotu, na mírném plamenu ji zahřívejte, ale dejte pozor, aby se nezačala vařit. Pak do ní přisypte sušené květy levandule a nakapejte esenciální olej. Vše dobře promíchejte.

Do formiček nalijte připravenou hmotu, případně špachtlí uhlaďte. Pokud by se v hmotě utvořily bublinky, propíchněte je párátkem, aby mýdlo bylo hladké. Nechte hmotu ztuhnout. Může to trvat i několik hodin, podle velikosti formiček, proto buďte trpěliví. Nakonec mýdlo vyklopte opatrně z formiček, případně ozdobte mašličkou, lýkovým provázkem nebo jinou ozdobou.