Mouchám například nelahodí vůně muškátů. Pokud těmito krásnými květinami ozdobíte okenní parapety či terasu, mouchy by se měly od vás držet v uctivé vzdálenosti. Osvědčený je také hřebíček. Můžete ho zapíchat do pomeranče nebo ho vylouhovat ve vodě. Misku s hřebíčkovou vodou pak necháte stát v místě, kde vás mouchy nejvíc rozčilují.

Poněkud svérázným babským receptem proti otravným mouchám je použití červené muchomůrky. Když ji nakrájíte na talířek a posypete solí, údajně tak vytvoříte přírodní odpuzovač much. Tento experiment však není radno provádět, máte-li domácí mazlíčky nebo malé děti, které by mohlo svést pokušení jedovatou houbu ochutnat.

Z bylinek působí proti mouchám nejlépe šalvěj, libeček, máta a citronová tráva - tyto rostliny odpuzují zároveň i komáry. Bylinky se dají rozvěsit ve svazečcích okolo oken nebo na pergolu, účinné jsou samozřejmě i v květináčích.

Pak je tady česnek. Jeho aroma dotěrní okřídlenci doslova nenávidí, jeho všudypřítomná vůně ale nebude po chuti ani lidem. Česnekem nicméně nemusíte dekorovat celou ložnici, jako byste byli někde v Karpatech u Drákulova hradu, teoreticky by mělo stačit, pokud česnek rádi přidáváte do jídla. Jeho účinné látky budete vylučovat potem a komáry na vaši krev přejde chuť. Jde vlastně o takový přírodní repelent, který je možné užívat vnitřně.

  • Tip: Bzučení u ucha není zrovna ukolébavkou. Pokud kvůli komárům nemůžete usnout, zachumlejte se pod peřinu a pusťte si větrák. Komárům se v průvanu špatně létá a raději se odsunou jinam.

Komáry překvapivě nalákáte do pasti z droždí: do láhve dáte kousek kvasnic, posypete je cukrem a zalijete trochou vody. Kvasný proces uvolňuje oxid uhličitý podobně jako oddechující spící člověk, a dá tak komárům falešný signál, že v místnosti odpočívá potenciální zdroj potravy. Vydechování oxidu uhličitého je totiž podle vědců prvotní navigací, která k nám komáry navádí. Jakmile se komár do pasti lapí, už nemůže ven.