Hodně záleží na tom, jak vysoko je parapet umístěn. Široké, nízko položené parapety přímo vybízejí k vybudování relaxačního koutku s polštářky, kde se ve volných chvílích usadíte s kávou a knížkou. Pokud parapet není dostatečně široký, aby se na něm dalo sedět, můžete ho napojit na lavici, kterou necháte vyrobit na míru. Místo pod lavicí se dá navíc využít jako úložný prostor.

Výše umístěné parapety mohou sloužit jako stolky nebo opět jako jejich součást. U okna si tak můžete vytvořit pracovní kout, který zabere minimum místa, myslete však na dobré zastínění, protože není vhodné mít monitor počítače proti oknu. V kuchyni zase takový stolek z parapetu může sloužit jako kavárenský pultík, u kterého si ráno dáte rychlou snídani. Je-li parapet v jedné rovině s kuchyňskou linkou, klidně se může stát její součástí a fungovat jako odkládací plocha.

Výše položený, úzký parapet je místečko jako stvořené pro kočičí pelíšek. Kočky rády koukají z okna, tak proč z parapetu rovnou neudělat jejich vlastní "pokojíček" a nenapojit k němu kočičí schůdky nebo škrabadlo, po kterém se na něj vyšplhají.

Dobrou příležitostí pro přeměnu parapetu na prakticky využitelnou plochu je například výměna oken nebo rekonstrukce bytu obecně. Pokud se chystáte stavět, myslete na využitelnost parapetů už dopředu, i když jde zdánlivě o poslední drobnost, která by vás měla zajímat. Výšku parapetů přitom ovlivníte jen ve fázi projektu - jakmile dům stojí, už je na změny pozdě.