Dary moře – pestré mušle, těla ježků a hvězdic či mořské oblázky jsou vděčným materiálem pro výrobu mnoha ozdob, které vám budou ještě dlouho připomínat báječnou dovolenou. Pro výrobu dekorací potřebujete obvykle jen několik věcí: provázky (ideálně juta nebo lýko), tavnou pistoli, nůžky, někdy i barvy (hodí se speciální barvy na keramiku a kámen, ale použít můžete i tempery či jiné).

Se solí, pískem nebo kamínky

Klasické dekorace vyrobíte ze skleněných misek, svícnů, lahviček nebo váz. Sklo je skvělé, protože uvidíte všechny vrstvy, které do nádoby kladete. Můžete jednoduše navrstvit sůl (klasickou bílou, ale i různé barevné odstíny třeba koupelové soli) nebo písek, na něj položíte kamínky a navrch naskládáte mušličky. Máte-li velkou nebo širokou misku či vázu, umístěte doprostřed skleněný svícínek s čajovou svíčkou. Když ji zapálíte, bude ozařovat mušle a ostatní předměty okolo.

Do malých svícnů či skleniček můžete vložit samotné lastury a mušle, není nutné je nijak vrstvit. Někdy méně znamená více, proto do malé nádobky vložte pouze několik ideálně větších mušlí, aby vynikl jejich tvar a barva, a zbylý prostor není nutné ničím dosypávat.

Závěsné ozdoby jsou stále v módě

Máte-li dostatek mušlí, můžete si z nich vyrobit závěs nebo například závěsný kryt na lampu či lustr nebo jen visací dekoraci na stěnu. Použijte provázek, ideální je jutový nebo lýkový, protože jsou přírodní a k mušlím se hodí nejlépe. Máte-li to štěstí, můžete sehnat i kousek rybářské sítě. Mušličky na síť nalepíte pomocí tavné pistole a zavěsíte na zeď.

Na provázky můžete mušle a lastury rovněž nalepit tavnou pistolí, pokud se do nich bojíte udělat dírku, aby vám nepraskly. Pokud si troufnete dírky vyvrtat, doporučujeme mušle a lastury předtím namočit do vody s troškou octa, aby skořápka trochu změkla, a pak použít vrtačku s nejmenším vrtákem a nejmenší rychlost, aby mušle nepraskly.

Barevné variace pro každého

Krásnou dekorací jsou mušle či lastury, které si pomalujete. U větších skořápek se opravdu můžete „vyřádit“ a barvami vytvořit různé ornamenty. Ale ani malé mušličky a lasturky nemusí přijít zkrátka. Jemná barevná výzdoba na nich vynikne například, pokud si z nich vyrobíte náhrdelníky, náramky nebo náušnice.

Originální dekorace za pár minut

S tavnou pistolí se dají dělat doslova kouzla, a tak se nebojte tuto pomůcku použít a vyrobte si například originální květináč nebo rámeček na fotky, do kterého pak vložíte obrázky z vaší dovolené. Pro více nápadů a inspirací nahlédněte do naší fotogalerie.