Smoothies jsou velmi oblíbeným osvěžením pro řadu z nás. Jejich konzumací do těla dostaneme mnoho vitaminů, minerálů a vlákniny. K jejich přípravě můžete použít klasické mixéry, ruční nebo tyčové mixéry, nebo přímo tzv. smoothie makery, což jsou jednodušší mixéry s nižším příkonem, které jsou určeny právě pro přípravu těchto lahodných nápojů.

Při výběru smoothie makeru je třeba dávat pozor, aby splňoval některé důležité parametry:

1. Příkon

Asi nejdůležitější ze všech parametrů, na který byste se měli zaměřit, je příkon přístroje. Pokud si chcete vychutnávat smoothie pouze občas a hodláte používat výhradně měkké ovoce, stačí vám přístroje, které mají příkon alespoň 180 W.

Pokud však chcete používat přístroj pravidelně, případně pro více lidí, rádi si do smoothie přidáváte i ořechy a další pevnější složky, pak rozhodně doporučujeme, aby minimální příkon byl mezi 300-350 W.

Přístroje, které dosahují příkonu 100 W, vůbec nedoporučujeme. Rychle se přehřívají a pracují maximálně minutu v kuse, spíše ještě méně. Naopak velmi drahé přístroje, které mají příkon kolem 1 000-1500 W, jsou sice efektivní, nicméně pro běžného uživatele zbytečné, hodí se spíše pro profesionální používání.

2. Náhradní láhve

Výhodou smoothie makerů je, že bývají dodávané i s láhvemi, ve kterých smoothie připravíte. Mixovací nástavec stačí vyměnit za víčko a můžete jít. Je to skvělé v tom, že se vám doma nehromadí spousta nádobí. Měli byste si však pořídit dostatek láhví pro každého člena vaší rodiny, případně nějakou náhradní láhev, kdyby se vám rozbila. Někteří výrobci také nabízejí různé velikosti láhví, což je dobré, chcete-li smoothie připravovat i pro své děti.

3. Materiál a hmotnost

Levnější smoothie makery bývají vyrobené z plastu, ty dražší bývají kovové. Některé mají kovový základ a plast je pouze na krytu. Záleží na vás, jak často budete přístroj používat. Obecně platí, že plasty mají menší životnost, za kovový přístroj si zase budete muset něco připlatit. Plastové přístroje také bývají lehčí a lépe se s nimi manipuluje, kovové přístroje jsou zase podle některých uživatelů stabilnější a lépe drží na podložce.

Láhve bývají většinou z plastu, který je třeba dobře čistit, aby se v nich nedržel pach. Někteří výrobci nabízejí láhve či zásobníky ze skla, ty však nejsou vhodné pro přenos.

Také je dobré vybrat spíše přístroje, jejichž nože jsou z kovu, a nikoli z plastu, protože vám déle vydrží.

4. Funkce přístroje a doba provozu

Před samotnou koupí je dobré promyslet si, na co všechno budete přístroj používat. Některé přístroje totiž kromě klasického mixování dokážou i drtit led nebo sekat bylinky a zeleninu. I u klasického smoothie makeru je dobré zvolit takový, který má více rychlostí, abyste si mohli připravit nápoj různé jemnosti podle vaší chuti.

Co se týče doby provozu, při klasickém mixování ovoce potřebujete sotva pár desítek vteřin, což zvládne každý přístroj. Pokud však budete sekat ořechy nebo zmrzlé ovoce, potřebujete na to více času (i dvě minuty v kuse), proto je vhodné zaměřit se rovněž na tento detail.

Smoothie maker je velmi šikovný pomocník, který v kuchyni nezabere příliš mnoho místa. Máte-li doma klasický stolní nebo tyčový mixér, mohou tyto přístroje jeho funkci nahradit. Pokud však chcete rychle připravit lahodný a zdravý nápoj bez hromady nádobí, smoothie maker můžeme vřele doporučit.