V ideální situaci by měl mít dětský pokoj tři zóny – tam, kde se dítě bude učit, kde si bude hrát a kde bude spát. Pokud je dětský pokoj malý, snažte se dodržet alespoň učicí a relaxační zónu.

Kde se spí a kde se učí?

V zóně, kde se dítě bude učit, by neměl chybět psací stůl s kvalitní židlí a dostatkem úložných prostor (zásuvky u psacího stolu nebo kontejner se šuplíky a ideálně na kolečkách). Je možné, že děti (zejména ty menší) budou své úkoly psát v kuchyni nebo obývacím pokoji, abyste je měli na dohled a případně jim mohli pomoct, přesto je vhodné, aby měly svůj vlastní pracovní prostor. Koneckonců zde mohou tvořit, luštit rébusy nebo malovat.

V odpočinkové zóně by neměly chybět různé hrací prvky, skříňky s hrami, knihovnička, někteří malí sportovci ocení například žebřiny nebo houpačku. Hrací zónu můžete oddělit i opticky, například umístěním skříněk nebo třeba jen kusovým kobercem. Pro větší pohodlí můžete dětem koupit různé polštáře, válecí pytle nebo křesílka. Záleží na velikosti pokoje, vašich finančních možnostech a vkusu.

Spací zóna by měla být určitě v klidné části pokoje, to znamená, že by neměla být obklopena velkým množstvím věcí, které by večer poutaly dětskou pozornost, například množství hraček na poličkách apod.

Barvy hrají svou roli

Dětský pokojíček určitě vymalujte nebo vytapetujte v příjemných barvách, které se líbí zejména vašemu dítěti. Využít můžete i oblíbené postavičky vašeho potomka a použít je jako obrázkové dekorace na stěnu nebo jako vzory na povlečení. Dejte však pozor, někdy se dítěti líbí postavička nějakého superhrdiny, avšak v momentě, kdy mu koupíte černé povlečení s Batmanem nebo Spider-Manem a na zeď nalepíte velké tmavé plakáty s postavičkami v maskách, může to zejména u malých dětí vyvolávat špatné sny a úzkost.

V příjemných barvách byste měli vyladit stěny v pokoji, nábytek, povlečení a další doplňky. Pestrost je skvělá, ale nepřežeňte to. Ideální je například volit tři barvy, z nichž jedna je bílá, protože ta pokojíček vždy opticky rozzáří. V oblasti spací zóny se raději vyhněte výrazným barvám, jako je černá, červená nebo křiklavě oranžová, raději dejte přednost pastelovým barvám, jako např. zelená, modrá, fialová.

Nepodceňujte osvětlení

Důležité je rozmístění nábytku v pokoji a také nákup správného osvětlení. Pracovní stůl by měl být situován ideálně čelem, nebo alespoň bokem k oknu, nikoli tak, aby dítě sedělo k oknu zády. Rovněž umístění osvětlení nepodceňujte, je důležité dobře osvětlit pracovní a případně hrací zónu, zatímco spací část pokoje přímé velké světlo nepotřebuje. Na pracovním stole by neměla chybět lampička, ideálně s chladným bílým světlem, které se pro práci hodí více než teplé žluté světlo. To naopak můžete využít například pro stolní lampičku nebo nástěnné osvětlení u postele dítěte, aby si před spaním mohlo ještě číst a nemuselo svítit lustrem.

Dbejte na detaily

K vybavování pokoje byste měli rozhodně přizvat svého potomka. Je to jeho pokojíček, a je proto důležité, aby se v něm dítě cítilo dobře. Doplňte pokoj obrázky, plakáty, malovací tabulí, koši s hračkami nebo plyšáky a polštářky. To, že je z vašeho dítěte školák, neznamená, že nepotřebuje své hrací a odpočinkové drobnosti, které má rádo.