Proč vlastně budeme vyrábět domácí mýdlo? Jednak máme kontrolu nad ingrediencemi, které do tohoto kusu každodenně používané kosmetiky přijdou, a navíc ho ozvláštníme vlastními vůněmi a dekoracemi, které se nám líbí. Podomácku vyrobené mýdlo může být i půvabným dárkem pro maminky a kamarádky. Určitě se vám dostane poklony, že je vaše mýdlo lepší než to kupované.

Výroba mýdla - jednoduchý způsob:

Jednodušší postup spočívá v tom, že použijete už hotovou mýdlovou hmotu, kterou seženete v drogerii nebo ve specializovaných internetových obchodech. Mýdlová hmota se prodává v 1kg balení, může být bílá nebo transparentní a někdy bývá obohacena o zvláštní složku (bambucké máslo, kozí mléko, olivový olej atd.). Zakoupit se dají také silikonové formy na mýdla a speciální barvy, ale ty můžete nahradit potravinářským barvivem.

Postup: Mýdlovou hmotu rozpustíme ve vodní lázni, tzn. v menším hrnci ponořeným do vody ohřívané ve větším hrnci. Hmota by neměla dojít k bodu varu. Do rozpuštěné hmoty přidáme barvu, aroma (například pár kapek vonné esence) a další ingredience podle svého uvážení. Mohou to být bylinky, citrusová kůra, sušené květiny, med, zelený čaj nebo třeba mletá káva. Ještě teplou hmotu nalijeme do forem a necháme vychladnout.

Výroba mýdla - složitější způsob:

Výrazně těžší úkol si vezmeme na bedra, jestliže se rozhodneme podomácku vyrobit i samotnou mýdlovou hmotu. Budeme pracovat s hydroxidem sodným, a to vyžaduje ochranné rukavice i brýle a okna dokořán. Během procesu by okolo vás neměly pobíhat děti, aby se nenadýchaly výparů. A vám samým musí být nejméně 18 let, než se do podobných experimentů pustíte.

Připravíme si základní suroviny v následujícím poměru: 1 kg tuku, 140 g hydroxidu sodného (louh), 380 ml destilované vody

Obvykle se kombinuje několik druhů tuků; používá se např. kokosový, palmový, olivový, mandlový, řepkový či ricinový olej, bambucké máslo i sádlo apod.

Postup: Do staršího hrnce, ve kterém už nevaříme jídlo, nalijeme destilovanou vodu a do té potom opatrně přisypeme louh. Pozor, nikdy nelijeme vodu do louhu a po celou dobu se chráníme rukavicemi a brýlemi. Louh rozpustíme při teplotě do 90 °C a necháme vychladnout na 30-40 °C.

V jiném hrnci zahřejeme tuky, ty pevné by se měly rozpustit do kapalného stavu. Smícháme je s roztokem louhu a mixujeme ponorným mixérem, až směs zhoustne a začnou se na ní tvořit bublinky. Nakonec sem přidáme vonné a dekorativní přísady a vzniklou hmotu vylijeme do formiček nebo na plech.

Takto "zgruntu" připravené mýdlo necháme zrát 4 týdny v dobře větrané místnosti, aby se louh zneutralizoval a mýdlo získalo ideální pH.