Také si pamatujete sklepy a spíže našich babiček nebo rodičů, kde se skrývaly sklenice plné dobrot, připravené na zimu, až nebude takové množství čerstvé zeleniny a ovoce? Trend domácího zavařování se opět vrací do obliby, protože není nad poctivé domácí nakládačky nebo meruňkovou marmeládu. Kromě džemů, kompotů a naložené zeleniny jsme si ale zvykli zavařovat také maso, různé omáčky, paštiky nebo další pochoutky.

Pro snadnější konzervování těchto potravin, a pokud jste nadšenými příznivci zavařování, určitě se vyplatí pořídit si domů praktický zavařovací hrnec. Podle čeho se rozhodnout a jaký si vybrat?

Klasické zavařovací hrnce, které jsou také cenově velmi dostupné, se hodí zejména pro ty, kteří zavařují párkrát do roka. Tyto hrnce se často prodávají s teploměrem nebo je možné jej dokoupit zvlášť. Stejně tak součástí vybavení bývá rošt nebo varná podložka. Ale opět je můžete dokoupit zvlášť.

Stále větší a větší oblibě se těší elektrické zavařovací hrnce, s nimiž je zavařování opravdu hračkou. Na trhu můžete koupit nerezové nebo smaltové hrnce. Druhé jmenované vás vyjdou levněji, takže záleží na vás, kolik peněz chcete do tohoto pomocníka investovat.

Velkou výhodou elektrických hrnců je to, že mají regulátor teploty a termostat, který místo vás pohlídá, aby se potraviny konzervovaly přesně při teplotě, která je pro každý typ potravin důležitá. Lepší přístroje mají navíc časovač, který vás upozorní, jakmile je proces konzervace u konce.

Elektrické hrnce jsou rovněž vybavené ventilem k vypouštění vody, která je k zavařování potřebná, a dále mívají pojistku, která nedovolí, aby se voda z hrnce vyvařila nebo aby se hrnec zapnul, pokud v něm voda chybí.

Dalším velkým plusem elektrických zavařovacích hrnců je i to, že v nich nemusíte jen zavařovat, ale také vařit. Pohodlně v nich připravíte polévky, omáčky, guláše, ale také vám pomohou udržet potraviny teplé, například máte-li nějakou větší oslavu nebo party, můžete v nich udržovat teplé nápoje.