Na řadě výrobků, které si pořizujeme do domácnosti, najdeme certifikáty o jejich zdravotní nezávadnosti. Ať už jde o spotřebiče, dekorace, nebo nádobí, hledáme na nich často informace od výrobců o tom, že neobsahují nebezpečné ftaláty nebo formaldehyd a podobné zdraví škodlivé látky. Napadlo vás ale někdy hledat tyto informace i na nábytku nebo podlaze ve vašem domově?

Právě podlaha, která zabírá velkou část užitné plochy každé domácnosti, může být vyrobena z materiálů, ze kterých se tyto škodliviny mohou postupně uvolňovat do ovzduší a negativně ovlivňovat naše zdraví. Proto je třeba se těmto látkám vyhnout.

Jak poznat, že je podlaha „zdravá“?

Spolehlivým pomocníkem bývá v první řadě informace od výrobce, v níž je uvedeno, z jakého materiálu je podlaha vyrobena a jaké látky obsahuje. Kvalitní podlahy také nesou certifikáty o zdravotní nezávadnosti materiálu. Dalším pomocníkem je váš nos. Vzhledem k tomu, že jsme citliví na různé pachy a vůně, může nám velmi dobře posloužit. Pokud nás varuje, že se mu daná podlaha „nelíbí“, že chemicky zapáchá, neměli bychom si takovou podlahu domů pořizovat, protože jestliže nevoní našemu nosu, nebude pro náš organismus vhodným materiálem.

Jestliže dáte přednost dřevu nebo dlažbě, nemáte se čeho obávat, protože tyto materiály jsou naprosto nezávadné. Jsou přírodní a nebývají při výrobě nijak chemicky ovlivněny. Pokud však volíte moderní materiály, které bývají z hlediska životnosti či ceny často příznivější, není to už tak jednoduché. Mohou se z nich uvolňovat těkavé látky, které jsou pro náš organismus velkou zdravotní zátěží.

Co jsou ekologické podlahy?

Mnoho výrobců podlah již zareagovalo na požadavky zákazníků na zdravé bydlení a nabízejí podlahy, které lze označit jako ekologické. Neobsahují PVC, chlór ani různá změkčovadla (jejichž součástí právě bývají ftaláty či různé těžké kovy). Jejich základem bývají přírodní či recyklovatelné materiály, jako kaučuk, korek či organický polyuretan. Tyto podlahy jsou velmi praktické, dobře se udržují a nejsou cenově nijak nedostupné. Patří k nim kaučukové podlahy nebo stále oblíbenější marmoleum.

Důležitá je také údržba

Jestliže už jste si pořídili domů kvalitní a zdravotně nezávadnou podlahu, neměli byste zapomínat na její údržbu rovněž materiály, které jsou vhodné a zdravotně nezávadné. Určitě se hodí různé oleje či látky ředitelné vodou.

Jak vybírat podlahu z PVC, respektive vinylu?

Podlahy z PVC (vinyl je totéž, jen jiné označení) neznamenají žádné riziko pro naše zdraví, pokud zvolíme kvalitní materiál. Je pravdou, že výrobci dnes na trhu nabízejí širokou škálu kvalitních produktů v různých cenových kategoriích, s různými užitnými vlastnostmi a složením. Výroba těchto podlah je kontrolována a musí splňovat požadavky legislativy o ochraně zdraví před závadnými látkami (stejná a velmi přísná omezení vydala EU ohledně hraček, obalů na potraviny či zdravotnických pomůcek). Nicméně i sami renomovaní výrobci mají zájem na tom, aby jejich podlahy byly žádané a nezávadné, proto se podlahy vyrábějí z polyvinylchloridových podlah, které jsou bez ftalátů.

Pozor je však třeba dávat zejména na levné produkty od neznačkových výrobců, které se k nám dovážejí ze zemí mimo EU, tedy hlavně podlahové krytiny dovážené z Asie. Jejich legislativní omezení nemusí být tak přísná jako u nás, proto nemáme jistotu o kvalitě a nezávadnosti takových podlah. Emise těkavých látek, zejména ftalátů, mohou být velmi vysoké a pro náš organismus by mohly znamenat velké riziko.

Při nákupu proto vždy dbejme na to, abychom dostali od prodejce certifikát o zdravotní nezávadnosti krytiny. V takovém certifikátu, který vydávají přímo akreditované laboratoře, jsou uvedeny emise těkavých látek a látek s karcinogenními účinky. A jak už jsme zmínili, poslechněte svůj čich, který je neomylný. Každá nová podlaha „voní novotou“, ale pach materiálu by měl do měsíce od pokládky vyčichnout. Pokud však podlaha zapáchá dále, znamená to problém a měli byste se jí zbavit.