Podzim nemusí být jen šedý, studený a nepříjemný. Využijte bohatství přírody a vyzdobte si domov barevnými plody, pestrými látkami v barvách podzimu či právě kvetoucími květinami a užijte si podzim ve sváteční náladě.

Zužitkovat se dá téměř všechno

Vezměte děti do lesa nebo do parku a uvidíte, že obyčejná procházka se může změnit ve sběračskou výpravu. Právě teď je období žaludů, kaštanů, ořechů či šišek spadaných ze stromů. Můžete je jen nasypat na talíře či misky a dozdobit barevnými listy javorů či jiných stromů, krásně však působí vyskládané ve skleněných nádobách a doplněné svíčkami.

Zahrady nabízejí zralá jablíčka, dýně, ať už jedlé, nebo ozdobné, vlašské nebo lískové ořechy. I ty se dají využít do různých zajímavých dekorací, stejně tak jako řada rostlin. Větvičky se zralými šípky nebo jeřabinami můžete doplnit ve vázách například chryzantémami či stále ještě kvetoucími jiřinkami.

Ke vhodným přírodním materiálům patří také jutové či lněné provázky, jutové látky, kterými můžete obalit skleničky či květináčky, a vytvořit tak zajímavé nádobky na svíčky či sušená aranžmá. Stejně tak můžete využít uříznuté kousky kmenů ze stromů. Jednak z nich lze vyrobit tácky a misky, jednak je můžete pospojovat do atypických tvarů, a vyrobit z nich stojánek na svíčky nebo na ovoce.

Barvám se meze nekladou

Podzim je ročním obdobím hýřícím mnoha barvami od žluté, přes zelenou, oranžovou, červenou, až po různé odstíny hnědé. Využijte toho a sváteční stůl prostřete ubrusem v těchto barvách. Na tabuli můžete opět využít přírodní plody volně položené mezi talíře a sklenky, barevné ubrousky či ubrousky s podzimními motivy, doprostřed stolu umístěte květiny ve váze či naaranžované v zahradnické pěně. Její výhodou je, že takovéto aranžmá poměrně dlouho vydrží čerstvé.

Máte-li doma děti, vyrobte si jednoduché obrázky na zeď. Posbírejte různobarevné listí a na papíře z něj vytvarujte různé tvary: postavičky, draky nebo lodičky. Přilepte lepidlem a vložte do proskleného rámečku. Děti budou naprosto nadšené a vy získáte levnou, a přitom efektní dekoraci na komodu nebo na zeď.

Pro další inspiraci navštivte naši fotogalerii, kde si určitě vyberete nějaký zajímavý nápad.