Známé hygge přeskočíme. Pro páteční večery je tu švédský fredagsmys. Tento výraz by se dal přeložit jako "pohodový pátek" a představuje zvyklost relaxovat o pátečním večeru u televize. Že to přeci děláte taky? Možná ano, ale fredagsmys má přesnější specifika: ke sledování pátečního filmu můžete přizvat nejen svou rodinu, ale i blízké přátele. A aby byla relaxace dokonalá, zapomeňte v pátek večer na vaření. Připravte jednoduché pohoštění, jehož základem budou chipsy a nějaký dip. Samozřejmě si můžete vytvořit počeštěnou verzi fredagsmysu a udělat chlebíčky nebo sýrovou mísu, bude to aspoň zdravější.

Naproti tomu skotský còsagach si můžete užívat kterýkoli den v týdnu. Základem je, abyste měli doma pěkně teplo, cítili se uvolněně, popíjeli nějaký horký nápoj a sledovali z okna rozmary chladného počasí venku. Còsagach se dá nejlépe provozovat na chalupě, kde máte krb a hezký výhled do krajiny. Jeho autentickou atmosféru ale samozřejmě nasajete jedině ve Skotsku, kde je krajina v zimních měsících náležitě sychravá a ponurá.

Milovníky nicnedělání potěší dánský niksen. Jak už název naznačuje, nemusíte při něm dělat nic, tedy aspoň nic účelného. Prostě vypnete mozek, zachumláte se do deky a pustíte si třeba hudbu. Důležité je, abyste v tu chvíli zapomněli na všechny stresující povinnosti, a nejenže nic nedělali, ale také nad ničím zásadním nepřemýšleli.

Všechny tyto styly se podobným způsobem promítají do aranžmá interiéru. Chce to útulné prostředí, kde se to nepřehání s úklidem a kde nikomu nevadí, když si uděláte pohodlí na zemi nebo dáte nohy na stůl. Tradičním koloritem jsou pak doplňky jako vlněné přehozy, teplé deky, polštáře a koberečky, které zahřejí už na pohled. Inspirujte se naší galerií.