Elektrický krb má jednu zásadní nevýhodu: oheň, který v něm vidíte, není opravdový oheň. Jde o zlatavou látku rozvlněnou větrákem a zbarvenou malými LED diodami, která více či méně zdařile imituje plameny. Právě z tohoto důvodu řada lidí považuje elektrický krb za neúčelnou hračku, jež se marně snaží v interiéru navodit atmosféru opravdového krbu. A hřeje to vůbec?

Většina elektrických krbů je vybavena topením, obvykle o přepínatelném výkonu topných spirál 2x750 W nebo 2x1000 W. Ventilátor vhání vzduch přes spirály do místnosti štěrbinou umístěnou nad nebo pod topeništěm, a tím do místnosti proudí teplý vzduch. Moc se ale neohřejete. Představa, že elektrickým krbem vytopíte rozlehlou studenou kuchyň na chalupě, není na místě. Tyto výrobky se hodí opravdu jen do vytápěných interiérů jako doplňkové topení, případně vám mohou pomoci překonat přechodné období chladnějších podzimních a jarních dnů, kdy ještě není spuštěno topení ústřední.

Na druhé straně ale máte možnost funkci topení zcela vypnout a sedět u imitovaných plamenů i v létě, kdy je v bytě vedro a o žádné teplo navíc nestojíte. Výhodou je také malá spotřeba energie. K elektrickému krbu navíc dostanete dálkové ovládání, s jehož pomocí můžete měnit velikost plamene a relaxovat u něj jako u televize.

S elektrickým krbem odpadá starost o topivo, zplodiny a další nečistoty. Nepotřebujete komín. Krb může být postaven v rohu, zavěšen na stěně nebo zabudován do nábytku, je snadné ho přizpůsobit podmínkám individuální domácnosti.

Specifickým typem krbu bez zplodin je krb na biolíh. Ten mívá vyšší výhřevnost než krb elektrický, a navíc v něm hoří opravdový plamen. Nevýhodou je nutnost kupovat palivo (biolíh vychází dráž než elektřina) a možný zápach v případě zakoupení méně kvalitního biolihu.