Na pomyslném výsluní se už od loňského roku drží bílá barva, kterou lze lehce doplnit pastelovými tóny. „Bílá krásně vypadá ve spojení se zelenými tóny (pistáciová, mátová) a s ledovou modrou,“ říká Hana Rybková z výrobního družstva Slezská tvorba. O letošních Vánocích prý uvidíme i hodně fialové. „Fialová v kombinaci s bílou či světle zelenou je velmi zajímavá, bude vypadat honosně na stromcích i ve výzdobě bytů a měst,“ uvádí Rybková.

Velkým trendem je podle Rybkové pojmout Vánoce ve staročeském stylu: „Lidé se o Vánocích opět vrací k tradicím a přírodě. Přírodní materiály a doma vyrobené výrobky mají nejen to správné kouzlo z hlediska dobrého pocitu, ale také se jedná o trendy záležitost.“ Ozdoby a věnce z větviček, šišek, ovoce, perníčků, ořechů, usušených květů a koření by letos v domácnostech neměly chybět.

Barevně rozmanité sety letos nabízí firma GLASSOR. Nevyhýbá se přitom ani černé barvě, která se uplatní v minimalistickém černo-bílém pojetí, ale sem tam může doplnit i různé pestrobarevné kombinace. Hodit se bude i ve výzdobách evokujících tajemno a mystiku. „Vytvořili jsme černé koule s nádechem tajemství na motivy z rudolfínské doby, nechybí zde například portrét Rudolfa II. nebo Golem,“ zmiňuje jednu z nových kolekcí majitelka firmy GLASSOR Kateřina Tichá.

Vánoční výzdoby s větší barevností a retro nádechem dosáhnete díky kolekci Paví sen, jejímž výrazným prvkem jsou koule s propracovanými pavími motivy a lesknoucími se kamínky. „Převažující barvy, jako je tyrkysová, fialová a modrá, rozzáří každý vánoční stromek,“ uzavírá Tichá.