Perníčky určené pro vánoční výzdobu mají výhodu, že nemusejí do Vánoc změknout. Měkkost dokonce ani není žádaná, protože příliš rozleželé perníčky se můžou při zavěšení až rozpadat. Dírku pro stužku do tvarů udělejte ještě před pečením, "vrtání" do upečeného těsta může poškodit i povrch okolo. Otvor se v troubě trochu smrskne, záleží na síle těsta. K jeho vykrojení se dá použít buď malé kulaté vykrajovátko, brčko, nebo víčko od fixy. Pokud se otvory zapečou úplně, perníčky na stromek zavěsíte při nejhorším i esíčkovitým háčkem.

Vánoční perníčky - základní recept

400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 vejce, 4 lžíce medu, 1 lžíce kakaa, 2 lžičky kypřicího prášku do perníku, 2 lžičky perníkového koření

Med a máslo rozpustíme ve vodní lázni, přisypeme cukr, promícháme a necháme vychladnout. Do hmoty vešleháme vejce, mouku s práškem do perníku, kakaem a kořením a vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc uležet v lednici.

Druhý den z těsta vyválíme plát o tloušťce asi 4 mm. Vykrajujeme tvary podle libosti a pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem 15 minut při teplotě 160-170 °C.

Polevu vyrobíme smícháním 1 bílku se 150 g moučkového cukru. Třeme vařečkou asi 10 minut a po kapkách přitom přidáváme lžíci teplé vody nebo citronové šťávy. Hmota by měla být hladká a hustá. K nanášení polevy na perníčky používáme cukrářský sáček nebo štěteček, případně igelitový sáček s ustřihnutým rohem.

Tip: Perníčky ozvláštní drť z tvrdých bonbonů, která po zapečení vypadá jako lesklé sklíčko. Bonbony (třeba klasické bon pari) rozdrtíme v hmoždíři nebo v drtiči kuchyňského robota na prášek. Při vykrajování tvarů z těsta vykrajujeme i "okénka", která po uložení perníčků na plech vysypeme bonbonovou drtí. Množství je třeba odzkoušet, aby drť při pečení vyplnila celé okénko, ale zároveň se z něj nevylila. Osvědčilo se nasypat ji jen lehce nad úroveň těsta. Perníčky s drtí raději nepečte při teplotě vyšší než 170 °C.

Pokud se bojíte, že vám perníčky rodina sní dříve, než je stačíte zavěsit na stromek, vyrobte je z modelovací hmoty typu modelit nebo terracotta, kterou seženete ve výtvarných potřebách. Návody k použití se u jednotlivých hmot liší (jedna tvrdne pečením, druhé stačí 24hodinový pobyt na vzduchu), ale ve finále s nimi dosáhnete pěkného dekorativního efektu. Nemůžete je sice ozdobit bílkovou polevou, ta se však dá nahradit barvou nebo drobnou mozaikou.