Návštěva interiéru: Nádhera v historickém domě v Levoči

Dům v Levoči

Autor: Archív Interiér roku

Ve slovenské Levoči stojí dům v historickém centru. Je nenápadný. Ještě před pár lety byl i neopravený a fungovala v něm vegetariánská jídelna. Pak si jej koupil nový majitel. A vznikl z něj úžasný prostor pro jeho rodinu.

Dům v Levoči - původní stav

Autor: Archív Interiér roku

Sám majitel nebyl z domu moc nadšený. Roky problematického využívání z něj udělaly opravdu nepěknou budovu a interiér vypadal opravdu nevábně. Navíc jde o dům v historickém jádru, takže udělat z něj cokoli, také nešlo. Jenže den co den společně s architektem Richardem Kráľovičem odhalovali skryté krásy této stavby. Klient proto začínal připouštět i jiné dispoziční řešení, než která se mu nabízela na počátku. Běhal s kamarády na půdu a přes díry v eternitu jim ukazoval, jaké krásné výhledy bude mít z ložnice. Měřil délky okruhu z kuchyně po zadní otvor hlavního obývacího prostoru, aby zjistil, jaký výběh budou mít jeho malí synové, protože do té doby se jich pět tlačilo v zahradním domku. Předpoklad se ve finále naplnil – dráha na honěnou funguje a její délka je úctyhodných 46 metrů.

Skrytý poklad

Základním cílem rekonstrukce se stalo nenucené hledání skrytých - původních kvalit domu, v souladu s duchem samotného místa a města. Zároveň se dbalo na to, aby bydlení vyhovovalo současným požadavkům na kvalitní a energeticky úsporné bydlení.

Do objektu se, stejně jako původně, vstupuje z jižní strany, tedy z ulice. Některé z vnitřních prostor se vizuálně a dispozičně propojily - na vstupní halu navazují prostory kuchyně, naproti se nachází nové dřevěné schodiště vedoucí do podkroví, nalevo se nachází vstup do obývacího prostoru. Kuchyně, jedna z hlavních místností domu, kde pulzuje rodinný život a skoro každodenní návštěvy (dům je v centru, je do něj "vidět" z ulice, takže pro známé a sousedy není problém zastavit se na kávu), je také prostorem jídelny, komunikačním prostorem - nejen v sociálním a horizontálním rozměru, ale i v rozměru vertikálním. Nad jejím středem totiž ústí světlík protínající střechu, podkroví i trámový strop. Zprostředkovává horní - bazilikální prosvětlení denním světlem této vcelku hluboké místnosti a spojuje vzájemně obě podlaží.

V obytném podkroví se nacházejí rodičovská ložnice, dva dětské pokoje, koupelna a hala se světlíkem. Ložnice, orientovaná do zahrady, je doplněna o venkovní prostor - překrytou terasu. Ze severní strany je do prostoru vložen vikýř, který obyvatelům domu poskytuje krásný výhled na dominantu Levoče, strmý kopec s neogotickým kostelem - Mariánskou horou.

Základní údaje

  • Celková plocha pozemku 786 m2
  • Z toho zastavěná plocha 243 m2
  • Užitná plocha přízemí 177 m2
  • Užitná plocha podkroví 124 m2
  • Užitná plocha suterén 55 m2
  • Užitná plocha spolu 356 m2

Technologické řešení

Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo a vytápění místností je zajištěno prostřednictvím podlahového/stěnového vytápění s regulováním jednotlivých okruhů. V zahradě jsou v zemi v hloubce 100 m umístěny vrty, ze kterých se odebírá zemní teplo prostřednictvím uzavřeného okruhu solanky tepelným čerpadlem země-voda.

V domě je vytvořen systém řízeného rekuperačního větrání.


INTERIÉR ROKU

Do dalšího ročníku soutěže se mohou hlásit architekti a designéři z České republiky a Slovenska. Vítězové budou vyhlášeni 2. 4. 2019 na kongresu Living Forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“. Mediálním partnerem Interiéru roku je Dům a zahrada.

http://www.interierroku.cz/

Komentáře

Načítám komentáře...