K příležitostnému vytápění v dílně nebo na chalupě se hodí třeba topná zařízení fungující na principu topného oleje, který je umístěn uvnitř radiátoru. Po zapojení do elektřiny se olej zahřeje a zůstává horký i dlouho po vypnutí, takže jde o poměrně úsporný typ topidla, i když jede na elektřinu. Oproti klasickým elektrickým přímotopům navíc v místnosti nevysušuje vzduch a nevíří prach, což ocení nejen alergici.

Novinkou na trhu je letos stříbrný olejový radiátor SENCOR SOH8112WH se 12ti černými topnými články, který se dá ovládat dálkově. Teplota jde nastavit v rozpětí od 5-35 °C a zvolit lze i výkon, a to 1000 W, 1500 W a 2500 W. Pro každodenní používání radiátoru je vhodný režim ECO, který optimalizuje spotřebu elektrické energie a v místnosti udržuje příjemných 22 °C.

Jako doplňkové vytápění se čím dál častěji využívají sálavá topidla využívající infračerveného záření, která neohřívají vzduch, ale působí přímo na povrch pevných těles ve své blízkosti, podobně jako to dělá slunce. Sálavé panely se často pořizují do koupelen, ale teoreticky se mohou uplatnit všude tam, kde se k vytápění nedá použít jiná energie než elektrická. Jejich výhodou je, že konstantně ohřívají přímo vás a nikoli vzduch, který by pak vlivem tepla stoupal vzhůru a unikal.

Zajímavou novinkou mezi sálavými topidly jsou závěsná elektrická topidla značky Hecht, která lze zavěsit klidně i do exteriéru krytého střechou - třeba v altánu nebo na terase. Pro instalaci postačí na strop upevnit vhodný háček nebo oko, topení se pak zavěsí pomocí karabinky na konci řetízku. Napájení topidel je z běžné elektrické sítě. Topidlo je možné v případě potřeby kdykoliv odpojit a uklidit.