Ať už jsou to parfémy, toaletní vody, vonné svíčky, či sprchové gely a krémy, většina z nich obsahuje vonné silice a oleje, které mají na naši psychiku velký vliv. Koncentrované silice či oleje můžete také používat do aromalamp, nakapat si pár kapek do rozprašovačů a zvlhčovačů vzduchu, do roztoků k inhalaci při různých zdravotních problémech či v případě olejů přímo k masáži.

Rostliny produkují své silice jako obranné látky například proti hmyzu či různým mikroorganismům. My je rovněž můžeme využívat jako prostředek k léčbě některých zdravotních obtíží. Rostlinné silice extrahované ze stromů či květin lze využívat přímo, nebo je smísit s rostlinným olejem. Ten zpravidla sílu účinku silice ještě znásobí a zintenzivní.

Éterické oleje obsahující silice můžeme zakoupit od několika českých firem, prodávají se na internetu i v kamenných obchodech, mají je některá květinářství, zahradnictví, drogerie, ale také obchůdky se zdravotními potřebami. Můžeme si vybrat z okruhu bylinek a léčivých rostlin, vůně stromů (například jehličnatých nebo citrusových) nebo exotického koření. K výrobě silic je třeba velké množství rostlinného materiálu, ze kterého se účinná látka extrahuje, proto některé éterické oleje bývají velmi drahé. Vzhledem k silné koncentraci silic se však využívají pouze po kapkách, proto vám déle vydrží. Je však třeba je dobře skladovat, a to ideálně v tmavých nádobkách a při teplotách kolem 18 ºC.

Kterou silici si vybrat?

Každá bylinka nebo koření může mít své specifické účinky na naše zdraví a psychickou pohodu, proto můžete podle potřeby vyzkoušet například:

Eukalyptus: Je skvělý k pročištění vzduchu od virů a roztočů, osvěžuje tělo a ulevuje při dýchacích obtížích.

Borovice: Má podobný účinek jako eukalyptus, kromě toho odstraňuje únavu a nachlazení.

Máta: Velmi osvěžující bylinka napomáhá při zažívacích obtížích či nevolnosti.

Rozmarýna: Povzbuzující koření, které podporuje krevní oběh těla a pročisťuje dýchací cesty.

Levandule: Oblíbená bylinka, kterou můžeme najít na mnoha zahrádkách. Má uvolňující a uklidňující účinky, proto se skvěle hodí například při potížích se spaním. Kromě toho zklidňuje tělo při infekcích a bolestech svalů.

Tymián a jalovec: Obě rostliny ulevují při bolestech svalů, mají na tělo i mysl povzbuzující účinky. Tymiánová koupel je kromě toho skvělá v zimním chladném počasí, protože pomáhá k zahřátí těla.

Růže: Jedna z nejoblíbenějších vonných esencí, harmonizuje tělo i mysl, odstraňuje stres a napětí a omlazuje pleť.

Citrusové oleje: Jsou velmi osvěžující a dodávají tělu i mysli energii, navozují dobrou náladu a pocit radosti.

Skořice: Ideální zejména v zimním období, protože prokrvuje tělo, zrychluje krevní oběh a zahřívá. Pomáhá při vyčerpanosti těla a hodí se i při trávicích potížích.

Vonné silice můžete využít do aromalamp, kde stačí nakapat několik kapek do nádobky a teplo stoupající ze svíčky roznese vůni po celé místnosti. Můžete je však nakapat do elektrických difuzérů nebo zvlhčovačů vzduchu, do odpařovačů na topení nebo máte-li doma elektrické fontánky, můžete je nakapat i tam.

Při péči o tělo stačí několik kapek silic smíchat s masážním nebo čistým rostlinným olejem, přibližně v poměru 20-30 kapek silice na 50 ml oleje (množství silice uzpůsobte podle její intenzity a vašeho pocitu, co je vám příjemné).